Gå videre til innholdet

2 års kvalitetsgaranti

🚚 Gratis frakt på ordre over 699,-

↩️ 90 Dagers åpent kjøp

📦 1 - 4 Virkedagers levering

Kontakt oss

5 livsstilsendringer for å forebygge og håndtere tørre øyne

Tørre øyne er en vanlig tilstand som oppstår når øynene ikke produserer nok tårer eller når kvaliteten på tårene er dårlig. Dette kan føre til ubehag, kløe, rødhet og til og med synsproblemer. Selv om det finnes ulike behandlinger tilgjengelig for tørre øyne, kan visse livsstilsendringer også bidra til å forebygge og håndtere tilstanden.


I denne artikkelen vil vi utforske 5 livsstilsendringer som kan forebygge og håndtere tørre øyne. Disse endringene er enkle, men de kan utgjøre en stor forskjell i kvaliteten på øyehelsen din. Ved å inkludere disse endringene i din daglige rutine, kan du bidra til å redusere risikoen for å utvikle tørre øyne eller lindre symptomer hvis du allerede har tørre øyne.

 

Kvinne som sitter foran datamaskin og klør seg i øynene på grunn av tørre øyne

 

1. Hold deg hydrert


En av de viktigste tingene du kan gjøre for å forebygge og håndtere tørre øyne er å holde deg hydrert. Når kroppen din er dehydrert, kan det påvirke produksjonen av tårer, noe som fører til tørre øyne. For å forhindre dette, sørg for at du drikker mye vann i løpet av dagen. Sikt på minst 8 glass vann per dag, og mer dersom du er fysisk aktiv eller bor i et tørt klima.

Hvis du synes det er vanskelig å drikke nok vann, er det flere triks du kan implementere for å øke vanninntaket. Du kan for eksempel ha med deg en påfyllbar vannflaske gjennom dagen, eller sette påminnelser på telefonen om å drikke vann med jevne mellomrom. Et annet triks er å smaksette vannet med en skive sitron, agurk eller annen frukt for å gjøre det mer fristende å drikke.

I tillegg til vann er det andre drikker som kan hydrere kroppen din og forhindre tørre øyne. Urtete, for eksempel, kan være en fin måte å holde seg hydrert samtidig som den gir andre helsemessige fordeler. Kokosnøttvann er et annet flott alternativ, siden det er rikt på elektrolytter og kan bidra til å holde kroppen hydrert.

Det er også mulig å holde seg hydrert ved å spise matvarer med høyt vanninnhold. Matvarer som vannmelon, agurk og ananas er alle matvarer som har et høyt innhold av vann som vil hjelpe med å holde deg hydrert.

Ved å holde deg hydrert gjennom dagen, kan du bidra til å holde øynene fuktige og forhindre tørre øyne symptomer.

 

Kvinne som holder opp et glass med vann og smiler

 

2. Juster kostholdet ditt


Et sunt kosthold kan gå langt i å forebygge og håndtere tørre øyne. Visse næringsstoffer, som omega-3-fettsyrer og vitamin A, er spesielt viktige for å opprettholde god øyehelse og forebygge tørre øyne.

Matvarer som inneholder mye omega-3-fettsyrer, som laks, sardiner, linfrø og valnøtter, kan bidra til å redusere betennelse i kroppen og forbedre tåreproduksjonen. Vitamin A er også viktig for øyehelsen, siden det bidrar til å opprettholde helsen til hornhinnen og andre vev i øyet. Matvarer som inneholder mye vitamin A er blant annet gulrøtter, søtpoteter, spinat og grønnkål.

For å implementere disse matvarene i kostholdet ditt, prøv å legge laks til måltidene dine en eller to ganger i uken, småspise på en håndfull valnøtter eller linfrø, og tilsett bladgrønnsaker og oransje grønnsaker til salatene dine. Du kan også vurdere å ta et omega-3-tilskudd av høy kvalitet eller et multivitamin-tilskudd som inneholder vitamin A.

Det er også viktig å begrense inntaket av bearbeidet mat, da det kan inneholde mye sukker og usunt fett, noe som kan bidra til betennelser og tørre øyne. Fokuser i stedet på å spise en rekke hele, næringsrike matvarer for å støtte øyehelsen og den generelle helsen.

 

Sunn mat som laks, avocado og nøtter

 

3. Ta pauser fra skjermer


Å tilbringe lange timer foran skjermer kan forårsake digital øyebelastning, som er en vanlig årsak til tørre øyne. Dette er fordi når vi stirrer på skjermer, har vi en tendens til å blunke sjeldnere, noe som kan føre til tørre øyne.

For å forhindre digital øye anstrengelse og tørre øyne, er det viktig å ta regelmessige pauser fra skjermer. 20-20-20-regelen er en fin måte å gjøre dette på: se bort fra skjermen hvert 20. minutt og fokuser på et objekt som er minst 20 fot (6 meter) unna i 20 sekunder. Dette kan bidra til å gi øynene en pause fra den konstante belastningen ved å fokusere på en skjerm.

Det er også lurt å ta lengre pauser fra skjermer i løpet av dagen. Prøv å ta en pause på 5-10 minutter hver time for å strekke deg, gå rundt eller gjøre noen øyeøvelser. Å stille inn påminnelser på telefonen eller datamaskinen kan være en nyttig måte å huske å ta disse pausene på.

I tillegg til å ta pauser, kan du også gjøre endringer på arbeidsplassen for å redusere belastningen på øynene. Justering av lysstyrken og kontrasten på skjermen, bruk av et antirefleksfilter og posisjonering av skjermen slik at den er i øyehøyde kan bidra til å redusere belastningen på øynene og forhindre tørre øyne.

Et annet tips for å redusere belastning på øyet og tørre øyne er å bruke blålys-blokkerende briller når du bruker elektroniske enheter. Slike briller vil, som navnet hinter til, blokkere ut blått lys fra elektroniske enheter. Dette vil redusere belastningen på øynene, hjelpe med døgnrytme og redusere tørrhet i øynene.

Ved å ta regelmessige pauser fra skjermer og gjøre justeringer på arbeidsplassen din, kan du bidra til å forhindre digital øyeanstrengelse og redusere risikoen for å utvikle tørre øyne.

 

Kvinne som ser ut av vinduet sitt som en pause fra skjermen for å redusere tørre øyne

 

4. Beskytt øynene dine mot elementene


Miljøfaktorer kan spille en stor rolle i å forårsake tørre øyne. Vind, røyk, klimaanlegg og andre elementer kan alle bidra til tørre øyne og irritasjon.

For å beskytte øynene dine mot disse elementene, er det viktig å ta noen enkle forholdsregler. Å bruke solbriller kan bidra til å beskytte øynene mot vind og sol, som både kan forårsake tørrhet og irritasjon. Se etter solbriller med innfatninger som gir full dekning, og sørg for at de har UV-beskyttelse for å beskytte øynene dine mot skadelige UV-stråler.

Hvis du bor i et tørt eller støvete klima, bør du vurdere å bruke en luftfukter hjemme eller på kontoret for å tilføre fuktighet til luften. Dette kan bidra til å forhindre tørre øyne og holde øynene dine komfortable. Du kan også bruke kunstige tårer eller smørende øyedråper for å holde øynene fuktige og redusere irritasjon.

Hvis du røyker, er det viktig å slutte eller i det minste kutte ned, siden røyking kan bidra til tørre øyne og andre øyehelseproblemer. Unngå eksponering for passiv røyking også, da dette også kan være skadelig for øynene dine.

 

Mann som bruker solbriller for å forhindre tørre øyne

 

5. Trene regelmessig


Regelmessig trening kan spille en viktig rolle for å forhindre tørre øyne. Trening bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen i hele kroppen, inkludert til øynene, noe som kan bidra til å redusere tørrhet og irritasjon. Det kan også bidra til å redusere betennelse, som er en vanlig årsak til tørre øyne.

For å inkludere trening i din daglige rutine, prøv å sikte på minst 30 minutter med moderat trening de fleste dager i uken. Dette kan inkludere aktiviteter som turgåing, jogging, sykling eller svømming. Du kan også prøve å inkludere styrketreningsøvelser, for eksempel vektløfting eller motstandsbåndøvelser, for å forbedre den generelle muskel- og leddhelsen.

Hvis du har en skrivebordsjobb eller bruker mye tid på å sitte, er det viktig å ta pauser gjennom dagen for å bevege og strekke deg. Prøv å gå en kort spasertur i lunsjpausen eller ta trappene i stedet for heisen. Disse små endringene kan bidra til å forbedre sirkulasjonen og redusere risikoen for å utvikle tørre øyne.

Det er også viktig å holde seg hydrert før, under og etter trening for å forhindre tørre øyne. Sørg for å drikke mye vann og vurder å bruke en sportsdrikk for å hjelpe til med å fylle på elektrolytter som går tapt gjennom svette.

Ved å inkludere regelmessig trening i din daglige rutine, kan du bidra til å forbedre sirkulasjonen og redusere betennelse, noe som kan bidra til å forhindre tørre øyne og fremme den generelle øyehelsen.

 

Person som går tur i skogen som trening

 

Konklusjon


Visse livsstilsendringer kan spille en stor rolle i å forebygge og håndtere tørre øyne. Ved å implementere riktige livsstilsendringer kan du ta forebyggende og lindrende tiltak for å redusere tørre øyne. For å oppsummere er de fem livsstilsendringene du kan gjøre for å redusere tørre øyne:

  1. Hold deg hydrert
  2. Juster kostholdet ditt
  3. Ta puser fra skjermer
  4. Beskytt øynene dine mot elementene
  5. Tren regelmessig


Husk at hvis du opplever vedvarende tørre øyne til tross for disse livsstilsendringene, er det viktig å søke legehjelp. Legen kan bidra til å avgjøre om det er en underliggende medisinsk tilstand som må behandles og gi behandlingsalternativer for å lindre symptomene dine.

Ved å gjøre disse livsstilsendringene og oppsøke lege om nødvendig, kan du ta en aktiv rolle i å forebygge og håndtere tørre øyne og opprettholde en god øyehelse. Så begynn å gjøre disse endringene i dag og hold øynene dine komfortable og sunne!

Vi ønsker deg lykke til videre på veien til en hverdag uten tørre øyne!

 

Sunne og fine øyne uten tørrhet

Gratis frakt og retur

Vi tilbyr gratis frakt på ordre over 699,- kr, og gratis retur på alle bestillinger!

Åpent kjøp i 90 dager

Prøv i 90 dager, er du ikke fornøyd får du pengene tilbake.

Sikker betaling

Vi tilbyr betalinger med blant annet Vipps, Klarna, Visa og Apple Pay.

Personlig service

Dersom du har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt. Vi svarer på alt!