Gå videre til innholdet

90 dagers åpent kjøp

🚚 Gratis frakt på ordre over 699,-

Kontakt oss

Alt du trenger å vite om god holdning: En komplett "Holdningsguide"

God kroppsholdning er mer enn bare et spørsmål om estetikk; det spiller en avgjørende rolle for vår generelle helse og velvære. I våre moderne liv fylt med lengre perioder med sitting og skjermtid, blir kroppsholdningen ofte negativt påvirket. Vi ønsker derfor med denne utdypende guiden å ta for oss alt du trenger å vite om kroppsholdning. Denne omfattende guiden har som mål å belyse betydningen av god holdning, utforske vanlige problemer med kroppsholdningen vår, understreke innvirkningen det har på helsen vår og en rekke tips og strategier for å forbedre sin kroppsholdning. Gjør deg klar for å lære alt du trenger å vite om kroppsholdning!

 Forskjell på god og dårlig kroppsholdning


Hvorfor er god holdning viktig?


En god holdning er innretting av kroppsdelene på en måte som gir minst mulig belastning på støttende muskler og leddbånd. Utenom det visuelle aspektet ved å stå høyt og selvsikkert, bidrar god holdning til en effektiv funksjon av kroppen. Det sikrer at bein og ledd er i riktig justering, og reduserer slitasje på muskler og ledd. God holdning gjør også at musklene kan jobbe mer effektivt, noe som gir optimal funksjon av vitale organer og kroppslige funksjoner.

Utover de fysiske fordelene, kan god holdning ha en dyp innvirkning på mentalt velvære. Studier har vist at å opprettholde en oppreist holdning kan påvirke humør og energinivå positivt, mens dårlig holdning kan bidra til følelsen av tretthet og stress. Dårlig kroppsholdning kan også bidra til: rygg-, nakke- og skuldersmerter, hodepine og blant annet svekket fordøyelsesfunksjon. Fordelene med en god holdning kan drastisk forbedre generelt helse og velvære, samtidig som de negative konsekvensene av dårlig kroppsholdning kan ha en like stor negativ innvirkning. Det er derfor en god kroppsholdning er svært essensielt for god helse og velvære, og noe alle burde ha noe fokus på.

 

Animert figur som viser en ergonomisk arbeidsplass med god holdning


Vanlige kroppsholdning-problemer


I hverdagens kjas og mas er det lett å glemme vår kroppsholdning, og hvordan innretningen av kroppen er. Vanlige posturale problemer er en fremoverlent nakke og avrundede skuldre, noe som kan skyldes langvarige perioder med sitting, feil ergonomiske oppsett eller muskulære ubalanser. Å gjenkjenne disse problemene er det første trinnet i å løse dem, og vi vil i denne guiden gi deg all infoen du trenger for å fikse kroppsholdningen din.

 

Animert figur med dårlig kroppsholdning



Innvirkning på generell helse og velvære


Konsekvensene av dårlig holdning strekker seg langt utover et nedsunket utseende. Feil justering kan føre til en rekke helseproblemer, alt fra muskel- og skjelettproblemer som rygg- og nakkesmerter til mer alvorlige tilstander som påvirker åndedretts- og fordøyelsesfunksjoner. I tillegg kan en dårlig kroppsholdning påvirke vårt følelsesmessige velvære, og bidra til økt stress og redusert selvtillit.

 

Mann som sliter med dårlig holdning og vondt i nakken

 

Forståelse av kroppsholdning


I jakten på bedre holdning er det viktig å legge grunnlaget for å forstå de grunnleggende aspektene ved hva som utgjør en god holdning. I denne delen vil vi fordype oss i definisjonen av kroppsholdning, avdekke kroppens struktur og legge grunnlaget for den påfølgende gjennomgangen av elementene som bidrar til forbedring.

 

God holdning for mindre korsryggsmerter



Definisjon av kroppsholdning


Kroppsholdningen vår er posisjonen vi holder kroppen vår i mens vi sitter, står eller ligger. Det er en dynamisk tilstand påvirket av en kombinasjon av faktorer, inkludert skjelettstruktur, muskelfleksibilitet og generell kroppsbevissthet. Å oppnå og opprettholde god holdning innebærer bevisst innsats og forståelse for hvordan kroppens ulike komponenter samhandler.


Elementer av god holdning


For å utvikle en effektiv holdningsforbedringsplan, er det avgjørende å forstå nøkkelelementene som definerer god holdning. Disse elementene fungerer i harmoni for å skape en balansert og veljustert kroppsstilling.


1. Justering

Justering danner grunnlaget for god holdning. Det innebærer riktig plassering av kroppsdelene i forhold til hverandre. Dette inkluderer å opprettholde en rett linje fra hodet gjennom ryggraden til føttene mens du står eller sitter. Riktig justering sikrer at kroppens vekt er jevnt fordelt, og reduserer unødig belastning på spesifikke muskler eller ledd.


2. Balanse

Balanse er likevekten som opprettholdes av kroppen når den tilpasser seg ulike posisjoner og bevegelser. Å oppnå balanse innebærer å fordele vekten jevnt mellom begge sider av kroppen og ulike muskelgrupper. Ubalanser i muskelstyrke eller fleksibilitet kan påvirke balansen, og føre til posturale problemer over tid.


3. Muskelengasjement

Muskelengasjement refererer til musklenes aktive involvering i å opprettholde en bestemt kroppsholdning. Riktig bruk av muskler gir viktig støtte til skjelettstrukturen, og forhindrer overdreven belastning på ledd og leddbånd. Å forstå hvilke muskler som spiller en rolle for å opprettholde en god holdning, gjør at man kan målrette seg mot disse musklene gjennom trening og øvelser.

 

Mann med god og dårlig holdning



I de påfølgende delene av denne guiden vil vi gå dypere inn i vanlige posturale problemer og gi handlingsrettede strategier for å løse dem, basert på den grunnleggende kunnskapen som er etablert her.

 

Vanlige problemer med kroppsholdning og øvelser for å rette de opp


Med dagens moderne livsstil, har visse posturale problemer blitt stadig mer utbredt. Å forstå disse vanlige problemene er det første skrittet mot å adressere og forbedre dem. I denne delen vil vi fokusere på de 2 vanligste “holdning-problemene” nemlig: en fremoverlent nakke, og avrundede skuldre.

 

Kvinne som sliter med dårlig kroppsholdning



Fremoverlent nakke

 

Oversikt over plassering og trykk på nakken


1. Årsaker

En fremoverlent nakke (også kjent som “tekst-nakke” eller “ipad-nakke”), er karakterisert ved at hodet og nakken stikker frem fra nøytral posisjon, og er ofte et resultat av lengre perioder med å se ned på skjermer, lesing eller dårlig ergonomi. Svekkelsen av nakkemuskulaturen og oppstrammingen av brystmusklene bidrar til denne feilstillingen.



2. Effekter på helse

Konsekvensene av en fremoverlent nakke strekker seg utover det estetiske, og påvirker muskel- og skjelettsystemet og det generelle velværet. Kronisk hodepine, nakkesmerter og skulderspenninger er vanlige konsekvenser. Dette skyldes at når nakken er fremoverlent, legges det ekstra trykk på muskler og ledd i blant annet nakken og skuldrene. Trykket og spenningene som oppstår av dette kan over tid skape en rekke problemer.



3. Korrigerende øvelser

Å styrke og strekke musklene dine rundt nakken kan bidra til å forbedre kroppsholdningen, samt bli kvitt en fremoverlent nakke. Vi har derfor samlet de beste utstyrsfrie øvelsene du kan gjøre. Her kommer en rask forklaring på 6 effektive øvelser for å bekjempe en fremoverlent nakke:

 

#1. Se i taket

Denne øvelsen setter hodet i den motsatte posisjonen fra ipad-nakke posisjonen. Ved å motvirke den fremoverlente posisjonen, kan vi trekke skuldrene og nakken tilbake for å forbedre mobilitet og kroppsholdning.

 

Hvordan gjøre det:

  1. Start med å sitte ved skrivebordet eller stå komfortabelt med skuldrene avslappet. Med munnen lukket - tennene berører, men ikke hardt - se opp til taket.
  2. Ta en pause her (ca 5 sek), la kjeven slappe av og åpne munnen. Se nå om du kan ta hodet lenger bak (vanligvis kan du det).
  3. Hold hodet stille her og før underkjeven til overkjeven, lukk munnen. Du skal føle en strekk foran i nakken. Denne posisjonen kan du holde i 15 sekunder. Repeter deretter 1-3 ganger.

 

Se i taket øvelse for å redusere en fremoverlent holdning og smerter i nakken

 

#2. Hunden som ser ned

Hunden som ser ned er nyttig for å åpne den fremre brystveggen og skuldrene - som ofte er avrundet og strammet på grunn av overdreven bruk av teknologi. Denne posituren handler om styrke overkroppen, noe som betyr at hvis du ikke har skulderstyrken, kan du kompensere ved å skru skuldrene opp til ørene. Hvis du merker at du gjør dette, dra aktivt skulderbladene nedover ryggen, noe som vil skape plass for nakken.


Hvordan gjøre det:

  1. Start på alle fire med hendene rett under skuldrene og knærne rett under hoftene.
  2. Spre fingrene, pekefinger peker rett frem.
  3. Press håndflatene ned, sett tærne i gulvet og løft av og strekk knærne.
  4. Skyv hendene ned i gulvet og håndflatene litt mot hverandre for å skape bredde mellom skulderbladene.
  5. Vri innsiden av overarmene litt oppover og skyv skuldrene vekk fra ørene.
  6. Se mot navlen for å strekke ryggen.
  7. Trekk de nederste ribbena litt inn mot magen og navlen lett inn mot ryggsøylen.
  8. Aktiver bena, strekk knærne og press hælene ned mot gulvet.
  9. Hold stillingen her og pust i minst tre dype åndedrag. Slipp deretter. Repeter 2-4 ganger.

 

Øvelse hunden som ser ned for smerter i nakken og ryggen

 

#3. Katt-ku

Cat-Cow øvelsen går ut på å bevege ryggraden gjentatte ganger fra fleksjon (en avrundet posisjon) til forlengelse (en buet stilling). Cat-Cow øvelsen er flott for å øke magestyrke og rygg-fleksibilitet. Bevegelsen forlenger og bøyer ryggraden og bidrar til en god kroppsholdning. Øvelsen er også flott for å forebygge og redusere rygg- og nakkesmerter. 


Hvordan gjøre det:

  1. Start på alle fire med skuldrene stablet over håndleddene, hoftene stablet over knærne, og toppen av føttene presset ned i bakken. Se ned noen centimeter foran fingrene og forleng fra hodet og ned til halebeinet.
  2. For å begynne "katt"-fasen, pust ut samtidig som du buer ryggen og ser ned mot bakken.
  3. For å begynne "ku"-fasen, Løft hodet oppover samtidig som du puster inn og lar magen dette ned. Prøv å få en god bøy i ryggen og hold i ca. 3 sekunder.
  4. Fortsett med å puste inn og ut, og repeter posisjonene mellom 5-10 ganger.

 

Katt-ku øvelsen for smerter i nakken og ryggen

 

#4. Padahastasana

Padahastasana tøyer nakken og hamstrings, noe som betyr at det er bekjempelse av ipad-nakke og hofter som er stramme av å sitte hele dagen samtidig.


Hvordan gjøre det:

  1. Ta av deg skoene og begynn med føttene i hofteavstand. Bøy deg deretter fremover og la armene berøre gulvet. Dersom dette er vanskelig, ta armene bare så langt det er mulig uten å anstrenge deg for mye.
  2. Bøy knærne og løft fotballene fra bakken for å skli hendene, håndflatene opp, under føttene.
  3. La tærne komme rett inn i håndleddet. Trykk inn i håndflaten med fot-ballene og slapp av i hodet. Pust her i minst tre dype åndedrag.

 

Kvinne som gjør yoga øvelse for smerter i nakken og ryggen

 

#5. Bue-positur

Bue-positur hjelper til med å motvirke fremoverlente skuldre ved strekke dem ut forfra, og styrke dem bakfra.

 

Hvordan gjøre det:

  1. Ligg flatt på magen med haken i gulvet og hendene hvilende på hver side av deg.
  2. Bøy knærne og før hælene så nært baken du kan. Strekk deg bakover med begge hender og ta tak i anklene. Mens du inhalerer, løft hælene opp mot taket slik at brystet, lårene og overkroppen løftes opp fra matten.
  3. For å intensivere strekningen, prøv å løfte hælene høyere mens du holder halebeinet presset inn i matten. Se fremover og trekk skuldrene bort fra ørene.
  4. Hold denne posisjonen i 10 åndedrag. Slipp på en utpust ved sakte å senke lårene, og deretter resten av kroppen, til bakken. Repeter hele prosessen 1-3 ganger.

 

Yogaøvelse mot smerter i nakken og ryggen

 

#6. Chin Tuck

Chin Tuck er en enkel øvelse du kan gjøre ved skrivebordet ditt, ved et stopplys, eller til og med i et møte på jobben. Denne enkle strekningen vil bidra til å øke ryggradsbevisstheten, samtidig som den styrker nakkemusklene for å hjelpe til med å trekke hodet tilbake i riktig justering.

 

Hvordan gjøre det:

  1. Sitt med god kroppsholdning i en stol og hold haken parallelt med gulvet. Uten å vippe hodet i noen retning, trekk hodet og haken forsiktig bakover, som om du lager en dobbelthake. Vær forsiktig så du ikke klemmer hodet tilbake. Du skal kjenne en strekk langs baksiden av nakken.
  2. Tenk deg nå at det er en snor som trekker hodet oppover som en dukke, og forlenger nakken aktivt. Skyv bunnen av hodeskallen aktivt vekk fra bunnen av nakken. Hold kjeven avslappet og hold denne posisjonen i 3 dype åndedrag.
  3. Slipp haken fremover. Gjenta 4-5 ganger.

Enkel øvelse mot smerter i nakken og stiv nakke



 Avrundede skuldre

 

Mann som sitter med avrundede skuldre

 


1. Årsaker

Avrundede skuldre, preget av en forover- og innoverrotasjon av skuldrene, stammer ofte fra vaner som å slentre, langvarig sitting og uriktige vektløftings-teknikker. Svakhet i musklene i øvre del av ryggen og stramhet i brystmuskler bidrar til dette posturale problemet.



2. Konsekvenser

Utover den synlige avrundingen av skuldrene, kan denne kroppsholdningen føre til skuldersmerter, redusert lungekapasitet og til og med påvirke funksjonen til indre organer. Å adressere avrundede skuldre er avgjørende ikke bare av estetiske årsaker, men også for å forhindre potensielle helsekomplikasjoner.



3. Øvelser for forbedring

For å bli kvitt fremoverlente skuldre kan man gjøre en rekke øvelser rettet mot å styrke øvre ryggmuskulatur og forbedre skuldermobiliteten. Fra styrketrening til tøying, har disse øvelsene som mål å rette opp ubalanser, fremme en mer åpen og justert skulderstilling. For å gjøre det enkelt, har vi satt sammen 4 øvelser du kan gjøre når og hvor som helst, med mål i å redusere avrundingen av skuldrene:

 

#1. Reverse Plank Bridge


Denne øvelsen er en variant av planken. Den omvendte plankebroen er en av de mest effektive øvelsene for å rette ut korsryggen og bli kvitt avrundede skuldre. Etter å ha gjort denne øvelsen en gang bare, vil du allerede kunne kjenne at holdningen din blir litt bedre. Alt i alt er dette en av de beste øvelsene for å forbedre din kroppsholdning.

 

 

  1. Start med å sitte på bakken med beina foran deg og armene bak
  2. Løft kroppen din opp ved å presse med hendene og hælene dine
  3. Sørg for at skuldrene og knærne er på lik linje
  4. Prøv å trekk skuldrene bakover samtidig som brystet kommer frem
  5. Hold denne posisjonen opp til 30 sekunder om gangen
  6. Ettersom musklene blir sterkere kan du øke tiden
  • Gjøres opp til 30 sekunder
  • Pause i 10-20 sekunder
  • Repeter 2-3 ganger

 

#2. Cat-Cow

Cat-Cow (katt-ku) øvelsen går ut på å bevege ryggraden gjentatte ganger fra fleksjon (en avrundet posisjon) til forlengelse (en buet stilling). Cat-Cow øvelsen er flott for å øke magestyrke og rygg-fleksibilitet. Bevegelsen forlenger og bøyer ryggraden og bidrar til en god kroppsholdning. Øvelsen er også flott for å forebygge og redusere ryggsmerter. En øvelse som er skapt for personer som bruker mye tid i sittende stillinger.

 

 

  1. Løft hodet oppover samtidig som du puster inn og lar magen dette ned
  2. Prøv å få en god bøy i ryggen og hold i ca. 3 sekunder
  3. Pust deretter ut samtidig som du buer ryggen og ser ned mot bakken
  4. Fortsett med å puste inn og ut, og repeter posisjonene mellom 5-10 ganger
  • Hver posisjon holdes ca. 3 sekunder
  • Repeter øvelsen mellom 5-10 ganger
  • Et pust inn og et pust ut gjelder som en repetisjon

 

#3. Child's Pose

Denne øvelsen er faktisk en hvilestilling. Child's pose hjelper med å frigjøre spenninger i nakke og korsrygg. Denne stillingen forlenger også ryggraden og strekker hamstrings og setemusklene.

 

 

  1. Start på alle fire med hendene under skuldrene og knærne under hoftene
  2. Sett deg ned på hælene og la armene og hendene komme frem
  3. Føl at det strekker i ryggen og press hendene og skuldrene mot bakken
  4. Hold denne posisjonen mens du puster inn dypt, sakte og rolig
  • Slapp av i denne posisjonen fra 2 til 5 minutter
  • Hold stillingen mellom 2-5 minutter
  • Gjøres en gang per økt

 

#4 Cobra Pose

Cobra Pose øker mobiliteten i ryggraden, styrker ryggmuskulaturen, og kan bidra til å lindre ryggsmerter. Øvelsen er meget god for kroppsholdning da den åpner opp brystet og fronten av kroppen.

 

 

  1. Start på alle fire med hendene litt foran skuldrene
  2. Beveg midjen frem mot bakken samtidig som du løfter brystet opp og ser oppover
  3. Kjenn at det strekker i nedre rygg, men ikke bøy ryggen så det gjør vondt
  4. Dersom du klarer, prøv å trekk skulderbladene bakover
  • Pust sakte og sikkert, og hold denne posisjonen i ca. 30-60 sekunder
  • Hold stillingen mellom 30-60 sekunder
  • Repeteres 1-3 ganger per økt

 

“Lower Crossed Syndrome”

 

Anterior pelvic tilt og dårlig holdning


1. Forklaring

“Lower Crossed Syndrome” er et begrep for et spesifikt mønster av muskelubalanser, som først og fremst påvirker korsryggen og bekkenregionen. Stramme hofteleddsbøyere og lumbale ekstensorer, kombinert med svake magemuskler og setemuskler, skaper et kryssmønster av muskeldysfunksjon. Kombinasjon av stramme og svake muskler, ender ofte opp i noe som kalles for “anterior pelvic tilt” der bekkenet er dratt forover og korsryggen blir ført inn i overdreven svai posisjon.

 

Forskjell på god og dårlig holdning i nedre del av ryggen



2. Innvirkning på korsryggen

Med denne “anterior pelvic tilt” posisjonen, ender korsryggen opp i en helt unaturlig posisjon og blir belastet mer enn det burde. Dette kan resultere i en alvorlige smerter over tid, da korsryggen rett og slett ikke er laget for å fungere i denne posisjonen.



3. Korrigerende strategier

Å styrke svake muskler og strekke stramme muskler vil være nøkkelkomponenter i disse korrigerende strategiene. Ved å gjenopprette balansen til de berørte muskelgruppene, kan man lindre korsryggsmerter og forhindre gjentakelse av dette posturale problemet. For å gjøre det enkelt, kan du se en veldig effektiv øvelse for å tøye ut hofteleddsbøyere på video under. Øvelse #1 og #4 i forrige avsnitt vil også være svært hjelpsomme.

 

 k
l

Ergonomi og kroppsholdning


Å skape et arbeidsmiljø som støtter god kroppsholdning er sentralt i reisen mot bedre holdning. Veldig mange har sittestillende jobber og jobber på en datamaskin i dag. Problemet oppstår når arbeidsmiljøet er satt opp feil, og fremmer dårlig holdning. Her er derfor alt du trenger å vite slik at du enkelt kan sitte med god kroppsholdning uten å måtte tenke på det:

 

Mann med dårlig og god holdning forskjell



1. Støtt korsryggen:

Mange kontorstoler har en innebygd støtte til korsryggen, og det kan være veldig gunstig å investere i en slik stol. Men om du ikke ønsker å bruke masse penger på det, finnes det alternativer. Dersom kontorstolen din ikke har korsryggstøtte, kan du ta et lite håndkle og rulle det sammen. En liten pute vil også fungere. Når du setter deg i stolen etter og har funnet riktig holdning, plasser håndkleet eller puten mellom stolen og korsryggen. Denne støtten vil hjelpe deg med å opprettholde god holdning ved å hjelpe den naturlige kurven i korsryggen. Det finnes også spesialdesignede korsryggputer. Disse korsryggstøttene er laget spesifikt for å støtte korsryggen og kan være veldig hjelpsomme for å gi deg god holdning når du sitter.

 

korsryggstøtte for bedre holdning

 


2. Juster stolen (om dette er mulig):

Løft setet opp eller ned til bena er parallelt med bakken og knærne er jevne med hoftene (tenk 90 grader i knærne og albuene). Armene dine bør også være parallelle med bakken. Føttene dine skal hvile på gulvet. Hvis de ikke er det, bruk en krakk eller fotstøtte for å heve føttene til du er i denne posisjonen. Plant albuene ved siden av deg, slik at du også har en 90 graders vinkel. Armer som er strukket for langt ut fra kroppen vil føre til avrundede skuldre og resultere i ekstra trykk for musklene i armer og skuldre.


3. La føttene hvile på bakken:

Sørg for at kroppsvekten din er jevnt fordelt over hoftene. Bøy knærne i rett 90 graders vinkel, og sørg for at knærne enten er jevne med hoftene eller litt under. Hvis du bruker sko med hæler, kan det være mest behagelig å fjerne dem. Dersom føttene dine ikke kan nå bakken, kan du bruke en fotstøtte. Justerbare ergonomiske fotstøtter, lar deg finne en vippevinkel og en høyde som fungerer best for din naturlige holdningsjustering. Et ekstra tips her er å ikke sitte med bena i kors da dette kan redusere blodstrømmen og forårsake muskelbelastning.


4. Hold skjermen i øyehøyde:

Plassering og høyde på skjermen du jobber på kan ha en stor betydning for din kroppsholdning. Strekk ut armen og juster skjermen til den er omtrent en armlengde unna. Deretter justerer du hvor høyt skjermen sitter. Toppen av datamaskinens skjerm bør ikke være mer enn 5 cm over øyehøyde. Dataskjermer som er for lave eller for høye kan belaste nakken og øynene. Et veldig vanlig problem er at skjermen er for lav, som gjør at man må lene nakken fremover for å se på den (spesielt om du bruker en laptop). Stabler med bøker eller andre gjenstander er en enkel måte å justere skjermens høyde på. Dersom du vil ha noe mer formelt, er et skjermstativ en enkel enhet som kan hjelpe.

 

Kvinne som sitter med god holdning


5. Plasser tastaturet riktig:

Tastaturet skal sitte rett foran datamaskinen. La det være 10-15 cm mellom kanten av tastaturet og skrivebordet slik at håndleddene har plass til å hvile mens du skriver.


6. Hold gjenstander som brukes ofte innen rekkevidde:

Gjenstander du bruker ofte, som for eksempel en stiftemaskin, telefon eller notisblokk, bør være veldig nær deg mens du sitter. Å strekke seg for å nå ting, kan belaste musklene og det å bevege seg hele tiden kan ende opp i at du sitter med dårlig holdning.


7. Ta jevne pauser:

Å sitte over lengre perioder kan redusere blodstrømmen og forårsake muskeltretthet. For å forhindre det, ta hyppige pauser. Reis deg opp fra skrivebordet og beveg deg. Når du tar en pause, stå opp og gå bort fra skrivebordet om du kan. Få blodet til å strømme ved å gjøre noen enkle øvelser eller bare strekk ut kroppen. Flere korte pauser i løpet av dagen er bedre enn bare noen få lange pauser. Om du kan, ta en pause på ett til to minutter hvert 30. minutt. I det minste stå opp og beveg deg rundt hver time. Dette vil holde kroppen aktiv og vil være svært hjelpsomt i å opprettholde en god holdning når du sitter. Et ekstra tips her er å sitte på et komfortabelt underlag som ikke vil føre til ømme og slitne muskler. Om setemusklene blir slitne, ender man ofte opp med å havne i en dårlig kroppsholdning, da kroppen blir altfor sliten til å holde en god holdning. En komfortabel og ergonomisk sittepute kan hjelpe her, dersom kontorstolen ikke er tilstrekkelig.

 

Kvinne som sitter med dårlig og god kroppsholdning

 

På bildet under vil du se en illustrasjon på nøkkeltips å huske på, og hvordan en god kroppsholdning bør se ut når du sitter.

 

Riktig kroppsholdning når du sitter

 

Livsstilsendringer for god holdning

 

Å forbedre kroppsholdning på en best mulig måte, handler om mer enn bare målrettede øvelser; det innebærer å vedta livsstilsendringer som støtter den generelle muskel- og skjeletthelsen. I denne delen vil vi utforske viktigheten av regelmessig fysisk aktivitet, opprettholde en sunn vekt og riktig ernæring som nøkkelkomponenter i en helhetlig tilnærming til bedre kroppsholdning.

 

Kvinne som sitter med god holdning foran datamaskin



Viktigheten av regelmessig fysisk aktivitet


Regelmessig fysisk aktivitet er en hjørnestein i en sunn livsstil, og dens innvirkning strekker seg til kroppsholdning også. Å engasjere seg i aktiviteter som fremmer kardiovaskulær helse, fleksibilitet og styrke kan bidra betydelig til bedre holdning. Dette segmentet vil fordype seg i fordelene med trening for holdning, med vekt på rollen til ulike aktiviteter, fra aerobe øvelser til fleksibilitetsrutiner.

 


Kardiovaskulær trening:

Kardiovaskulære aktiviteter som å gå, jogge eller sykle fremmer generell helse og sirkulasjon. Forbedret kardiovaskulær funksjon støtter tilførsel av næringsstoffer til muskler og hjelper til med å opprettholde en oppreist holdning.



Fleksibilitetstrening:

Tøyningsøvelser bidrar til å motvirke effekten av stillesittende atferd og muskelstramhet. Å ta i bruk enkle øvelser for å tøye ut stramme muskler kan gå en lang vei i å forebygge og redusere en dårlig holdning, da det ofte er stramme muskler som er årsaken til at vi bøyer oss fremover. Sjekk gjerne ut våre eksempler på øvelser i tidligere avsnitt på spesifikke øvelser du kan gjøre.

 

Styrketrening:

Å bygge styrke i viktige muskelgrupper, inkludert kjernen, ryggen og bena, er essensielt for å støtte god holdning. Det å trene opp kjernemuskulaturen og ryggmusklene vil gå en lang vei i å støtte kroppen for en bedre holdning. Dette kan gjøres med vekter, eller ved å bruke sin egen kroppsvekt. Her handler det bare om å finne noe som passer for deg.

 

Plankeøvelse for bedre holdning



Opprettholde en sunn vekt


Overflødig kroppsvekt kan legge ytterligere belastning på ryggraden og leddene, noe som bidrar til dårlig holdning og øker risikoen for muskel- og skjelettproblemer. Denne delen vil understreke viktigheten av å opprettholde en sunn vekt for optimal holdning og generell velvære.



Innvirkning av overvekt på holdning:

Å bære overvekt, spesielt rundt midtpartiet, kan føre til posturale problemer som økt kurve i korsryggen og en forovertilt av bekkenet.


Fordeler med vektvedlikehold:

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt reduserer ikke bare belastningen på ryggraden, men fremmer også bedre generell helse.

 

Vekttap



God ernæring for sterke bein og muskler


Ernæring spiller også en rolle for å støtte helsen til bein og muskler, som er avgjørende for å opprettholde god holdning. Vi ønsker ikke å gå altfor dypt inn i kosthold (da det er et for stort tema), men her er hvertfall noen enkle tips du kan ta i bruk:

 sunt kosthold



Kalsium og vitamin D:

Tilstrekkelig inntak av kalsium og vitamin D er avgjørende for beinhelse, noe som er svært viktig for å opprettholde en god kroppsholdning. Det finnes en rekke kilder til både kalsium og vitamin D i vanlig mat. Noen kilder til kalsium er blant annet: melkeprodukter (melk, yoghurt, ost), fisk, mandler og bønner. Kilder til vitamin D er blant annet: fet fisk, egg og sollys. Dersom det er vanskelig å få inn nok kalsium og vitamin D via vanlig kosthold, finnes det også en rekke kostholdstilskudd som kan være fordelaktig å ta. Med tanke på at det er veldig lite sollys på vinteren i Norge, kan det være svært gunstig for de aller fleste å ta vitamin D tilskudd spesielt på vinteren.



Protein for muskelhelse:

Protein er avgjørende for muskelreparasjon og vedlikehold. Et proteinrikt kosthold kan derfor være svært hjelpsomt for å støtte muskelstyrken, som igjen bidrar til den generelle holdningen. Noen kilder til protein er blant annet: kylling, kalkun, biff, fisk, egg, melk, ost, nøtter, tofu, bønner og quinoa (dette er bare noen eksempler på de mest proteinrike matproduktene).



Hydrering og vevshelse:

Riktig hydrering blir ofte oversett i diskusjoner om holdning. Å holde seg tilstrekkelig hydrert støtter helsen og fleksibiliteten til muskler og bindevev, og bidrar til forbedret holdning. Den enkleste måten å holde seg godt hydrert på er å drikke helt vanlig vann. Ikke bare kan det hjelpe med bedre holdning, men å holde seg godt hydrert vil sørge for bedre generelt velvære og bedre helse. Så sørg for å drikke nok vann!

 God hydrering

 

Ekstra hjelp for god holdning

 

Utover trening og livsstilsendringer, kan det å dyrke vaner som fremmer oppmerksomhet, utnytte holdningsforbedrende hjelpemidler og søke profesjonell veiledning, være til stor nytte i reisen mot bedre holdning. I denne delen vil vi utforske disse ekstra tipsene og strategiene som du kan ta i bruk for å opprettholde optimal kroppsholdning.

 

Automatisk varsel for bedre holdning



Bevissthet og oppmerksomhet rundt kroppsholdning


1. Teknikker for kroppsbevissthet:

Å utvikle oppmerksomhet om kroppens posisjon og bevegelser er nøkkelen til å opprettholde god holdning. Det første trinnet i å omfavne god kroppsholdning er å være oppmerksom over holdningen. Hvis vi ikke er klar over holdningen vår, hvordan skal den bli bedre da? Å praktisere bevissthet og oppmerksomhet lar deg stille inn på hvordan du sitter eller står til enhver tid. Sjekk regelmessig med deg selv - legg merke til plasseringen av ryggraden, justeringen av skuldrene og balansen i vekten. Denne oppmerksomheten rundt kroppsholdning vil hjelpe med å fange opp dårlige vaner og gir muligheten til å foreta justeringer. Prøv så mye du kan å være oppmerksom over din kroppsholdning til enhver tid.



2. Regelmessige holdningskontroller:

Regelmessig kontroll over holdningen din gjennom dagen kan være er en enkel, men kraftig vane. Still inn en alarm eller bruk signaler som å gå inn i et nytt rom eller når du ser deg selv i speil/refleksjoner for å minne deg selv på å sjekke holdningen din. I løpet av disse øyeblikkene, ta noen sekunder til å vurdere holdningen din. Synker skuldrene dine ned? Er ryggraden på linje? Er nakken min fremoverlent? Føler du på spenning i et bestemt område? Disse mikrosjekkene fungerer som påminnelser om å være oppmerksom på holdningen din gjennom dagen, og kan være et svært godt hjelpemiddel for å holde en god kroppsholdning.

 

Kontroll av kroppsholdning



Hjelpemidler for bedre holdning

 

1. Ergonomiske møbler og tilbehør:

Å investere i ergonomiske møbler, som stoler og skrivebord, kan gi kontinuerlig støtte for god holdning. Dette kan være alt fra ergonomiske kontorstoler, ergonomiske sitteputer og andre produkter som er laget for å støtte kroppen og gi bedre holdning.



2. Holdningsklær:

Det finnes en rekke hjelpemidler som er spesielt designet for å fremme bedre holdning. Fra smarte holdningskorrigerere til klær og holdningsvester som hjelper deg med å holde en god kroppsholdning. En av de vanligste og mest populære hjelpemidlene er et såkalt holdningsvest, som hjelper deg med å trekke tilbake skuldrene og holde deg oppreist. Slike hjelpemidler kan være svært effektive, men bør brukes med omhu. Disse hjelpemidlene bør kun brukes til å støtte og lære kroppen hvordan en god holdning bør være og føles. Ved for mye bruk og avhengighet av slike hjelpemidler, kan man havne i fellen av å være avhengig av hjelpemiddelet for å opprettholde en god holdning. Slike hjelpemidler kan være veldig effektive om de brukes riktig, så test de gjerne ut, men ha i bakhodet at det kun skal være en del av planen for å forbedre holdningen din, ikke hele tilnærmingen.

 

Holdningsvest for bedre holdning



3. Korsryggstøtte og puter:

Korsryggstøtteputer kan være verdifulle hjelpemidler, og gir ekstra støtte for korsryggen. Dette vil hjelpe med å holde korsryggen i riktig posisjon når man sitter, noe som igjen kan føre til en bedre helhetlig holdning, da posisjonen av korsryggen er svært avgjørende for holdningen til resten av kroppen. Dersom stolen du bruker ikke har tilstrekkelig korsryggstøtte, kan det å investere i en god korsryggpute være veldig effektivt for å støtte korsryggen og dermed forbedre holdningen også.

 

Korsryggpute for støtte til ryggen



Profesjonell hjelp


1. Fysioterapi for å forbedre holdningen:

Fysioterapi er en verdifull ressurs for enkeltpersoner som søker personlig veiledning om holdningsforbedring. En fysioterapeut vil kunne sjekke kroppen din personlig, og se etter muskel- og skjelett ubalanser, og dermed lage en plan for styrke- og tøyningsøvelser som er spesifikt rettet mot ditt tilfelle.



2. Kiropraktisk behandling for holdningskorrigering:

Kiropraktorer spesialiserer seg på muskel- og skjelettsystemet og kan spille en avgjørende rolle for å håndtere posturale problemer. Kiropraktiske justeringer og intervensjoner kan også bidra til bedre justering av kroppen og holdningen din.



3. Integrering av profesjonell veiledning i rutinen din:

Enten gjennom fysioterapi eller kiropraktisk behandling, krever integrering av profesjonell veiledning i rutinen forpliktelse og samarbeid. Selv om kiropraktiske justeringer kan være svært effektivt for en midlertidig forbedring av kroppsholdningen din, krever det innsats og trening på din side for langsiktige resultater. Så søk profesjonell hjelp om du ønsker, for å komme i gang, men vit at det vil kreve noe innsats i etterkant i form av øvelser og trening for langsiktige og optimale resultater.

 

Kiropraktor som hjelper pasient med vondt i nakken

 

En plan for bedre holdning

 

Når du legger ut på reisen til bedre holdning, er det viktig å ha en strukturert plan for å lykkes. Selv om implementasjon av tips og hjelpemidler litt sporadisk kan hjelpe, vil en konkret plan være essensielt for best mulig resultater. Det trenger ikke være noe komplisert og vanskelig plan, målsetting, en konkret fremgangsmåte og sporing av fremgang vil gå en lang vei. I denne delen vil vi utforske trinnene for å bygge en effektiv holdnings-plan, understreke viktigheten av å sette realistiske mål, spore fremgang og sømløst integrere holdningsforbedrende vaner i din daglige rutine.

 

Plan på ark


1. Sett realistiske mål


Identifiser spesifikke holdnings-mål:

Begynn med å identifisere spesifikke aspekter ved holdningen din som du ønsker å forbedre. Enten det handler om å bli kvitt en fremoverlent nakke, avrundede skuldre eller en generell kroppsjustering, gir det å sette klare og oppnåelige mål, retning for reisen din til å forbedre holdningen. Om du er usikker på hvordan din faktiske holdning er og hva du kan forbedre, kan det være svært hjelpsomt om noen kan ta et bilde av deg når du ikke følger med. Slik kan du se hvordan holdningen din faktisk er, og hva som kan bli bedre. Om du ikke har denne muligheten, kan en ærlig sjekk i speilet eller en gjennomgang av eldre bilder også funke.



Vurder tidsrammer og justeringer:

Etabler realistiske tidsrammer for å nå dine holdningsmål. Innse at forbedring tar tid, og justeringer av planen din kan være nødvendig. Fleksibilitet i tilnærmingen din sikrer at målene dine forblir oppnåelige og bærekraftige.



2. Sporing av fremdrift


Regelmessige holdningsvurderinger:

Integrer regelmessige posturale vurderinger i rutinen din for å objektivt måle fremgang. Dette kan innebære enkle selvsjekker foran et speil eller bruk av teknologiske verktøy, som apper eller wearables, som gir tilbakemelding på holdningen din.



Dokumententasjon og justeringer:

Hold oversikt over endringer du observerer i holdningen din, ved å ta regelmessige sidebilder. Dokumentasjon av forbedringer og eventuelle utfordringer gir verdifull innsikt. Dette kan fungere som et motiverende verktøy og hjelper deg og alle involverte fagpersoner med å spore reisen din effektivt.



Lytt til kroppen din:

Vær oppmerksom på hvordan kroppen din føles og eventuelle endringer i komfort eller ubehag. Dette kvalitative aspektet ved å spore fremgang er like viktig. Hvis du opplever vedvarende smerte eller ubehag, kan det indikere behov for justeringer av din holdningsforbedringsplan.



3. Implementasjon av holdningsvaner i daglig rutine


Lag holdningssignaler:

Integrer signaler i din daglige rutine for å minne deg selv på å sjekke og justere holdningen din. Dette kan være så enkelt som å stille inn alarmer eller knytte holdningskontroller til rutinemessige aktiviteter som å reise seg fra skrivebordet eller vente ved et trafikklys.



Integrer holdningsøvelser i trening:

Vev holdningsspesifikke øvelser inn i din vanlige treningsrutine. Ved å inkludere disse øvelsene i treningsregimet ditt, sikrer du konsekvent oppmerksomhet til muskelgruppene som er avgjørende for å opprettholde god holdning. Dersom du ikke har en treningsrutine, kan en god start være å gjøre øvelsene vi viste tidligere i guiden 2-4 ganger i uken. Om du ønsker å ta det et steg videre, kan det å oppsøkte en kiropraktor, fysioterapeut eller personlig trener også være hjelpsomt for å opprette en skreddersydd treningsplan for deg.



Ergonomiske vaner:

Utvid fokuset på god holdning utover øvelser. Implementer ergonomiske vaner i arbeidsområdet ditt, som å justere stolen, variere sittestillingene og ta mikropauser for å strekke deg. Konsistens i disse vanene bidrar til vedvarende forbedring av holdningen din.

 

God holdning ved skrivebordet

 

Oppsummering

 

Vi har i denne guiden gått over alt det grunnleggende du trenger å vite for å oppnå og opprettholde en god kroppsholdning. Ved å følge guiden, implementere øvelsene, tipsene og strategiene kan du med litt innsats og oppmerksomhet forbedre holdningen over tid. Dårlige vaner er vonde å vende som de sier, og dårlig kroppsholdning er en ganske dårlig vane. Det vil derfor ta litt tid å kunne forbedre holdningen sin, og opprettholde en slik god holdning. Men ikke mist troen helt, det er fullt mulig å forbedre holdningen sin om man står på og har en god plan. Og det er definitivt verdt det. Fordelene er enorme, samtidig som de negative konsekvensene ved dårlig holdning er, vel, ganske negative for å si det mildt.



Med det sagt, håper vi at du er opprustet med all informasjonen du trenger for å starte din reise mot bedre holdning. Vi håper guiden har vært til god nytte, og vi ønsker deg masse lykke til på veien mot en kjempegod kroppsholdning!

 

Mann som strekker seg ut

Gratis frakt og retur

Vi tilbyr gratis frakt på ordre over 699,- kr, og gratis retur på alle bestillinger!

Åpent kjøp i 90 dager

Prøv i 90 dager, er du ikke fornøyd får du pengene tilbake.

Sikker betaling

Vi tilbyr betalinger med blant annet Vipps, Klarna, Visa og Apple Pay.

Personlig service

Dersom du har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt. Vi svarer på alt!