Gå videre til innholdet

2 års kvalitetsgaranti

🚚 Gratis frakt på ordre over 699,-

↩️ 90 Dagers åpent kjøp

📦 1 - 4 Virkedagers levering

Kontakt oss

9 overraskende årsaker til hodepine du kanskje ikke visste om

Hodepine er en vanlig lidelse som kan være forårsaket av en rekke faktorer. Mange er kjent med noen av de vanligste årsakene som: stress, dehydrering og mangel på søvn, men det er noen mindre kjente faktorer som også kan være årsaken til hodepine. I denne artikkelen skal vi utforske 9 overraskende årsaker til hodepine som du kanskje ikke er klar over. Ved å forstå disse potensielle triggerne kan du ta skritt for å forhindre hodepine og nyte et smertefritt liv. Så, dersom de enten lider av sporadisk hodepine eller kronisk migrene, les videre for å oppdage noen overraskende årsaker som kan ha skylden.

Ung kvinne med hodepine

 

1. Spenning i nakke og skuldre

 

Hvordan spenninger i nakke og skuldre kan forårsake hodepine


Visste du at spenninger i nakke og skuldre kan være en stor bidragsyter til hodepine? Når vi opplever stress eller tilbringer lange perioder i én stilling, kan musklene i nakken og skuldrene bli anspente og stramme, noe som kan føre til smerte og ubehag.

Denne spenningen kan deretter stråle opp i hodet og forårsake hodepine, spesielt hvis den ikke behandles. I tillegg kan dårlig kroppsholdning forverre nakke- og skulderspenninger, og øke sannsynligheten for å utvikle hodepine ytterligere.

 

Kvinne med stiv nakke og spenningshodepine

 


Tips for å forebygge og behandle spenningshodepine


Heldigvis er det flere strategier du kan bruke for å forebygge og behandle spenningsrelatert hodepine:

 • God kroppsholdning: Å opprettholde god holdning gjennom dagen kan bidra til å redusere spenninger i nakke og skuldre. Dette er fordi en god kroppsholdning vil sørge for at musklene ikke blir overbelastet slik at spenning ikke oppstår. Sørg for at skrivebordet og datamaskinen er ergonomisk satt opp slik at nakken og skuldrene ikke er fremoverlente, og ta hyppige pauser for å strekke og bevege kroppen.
 • Regelmessig trening: Trening er en fin måte å redusere stress og spenninger i kroppen på, noe som kan bidra til å forhindre hodepine. Prøv å inkludere regelmessig trening i rutinen din, for eksempel yoga, tøying eller styrketrening. Alle er forskjellig, så det er viktig å finne en form for trening du klarer å utføre og som du liker å gjøre.
 • Massasje: En profesjonell massasje kan bidra til å frigjøre anspenthet i nakke og skuldre og gi lindring fra hodepine. Du kan også prøve selvmassasjeteknikker hjemme, for eksempel å bruke en foam roller eller tennisball for å målrette mot ømme punkter.
 • Avspenningsteknikker: Avspenningsteknikker som dyp pusting, meditasjon og oppmerksomhet kan bidra til å redusere stress og spenninger i kroppen din, noe som kan forhindre hodepine i å oppstå.

 

Kvinne med dårlig og god kroppsholdning


2. Koffein-hodepine


Hvordan koffein-abstinenser kan forårsake hodepine


Koffein er et sentralstimulerende middel som finnes i mange vanlige matvarer og drikkevarer, inkludert kaffe, te, brus og sjokolade. Mange mennesker er avhengige av koffein for å holde seg våken og fokusert gjennom dagen, men inntak av for mye koffein eller det å plutselig kutte ned kan føre til koffein-abstinenser.

Koffein-abstinenser er en vanlig årsak til hodepine og kan oppstå når en person brått slutter å konsumere koffein eller reduserer inntaket. Dette er fordi koffein påvirker blodårene i hjernen, og plutselige endringer i koffein nivået kan føre til at blodårene utvider eller trekker seg sammen, noe som fører til smerte og ubehag.

 

Mann som drikker masse kaffe


Tips for å forebygge og behandle koffein relatert hodepine


Hvis du opplever koffeinrelatert hodepine, er det flere strategier du kan bruke for å forebygge og behandle dem:

 • Reduser koffeininntaket gradvis: Hvis du mistenker at hodepinen din er koffein relatert, prøv å gradvis redusere koffeininntaket i stedet for å slutte brått. Dette kan hjelpe kroppen din å tilpasse seg endringen saktere og forhindre at hodepine oppstår.
 • Hold deg hydrert: Å drikke mye vann kan bidra til å forhindre hodepine ved å holde kroppen hydrert og skylle ut giftstoffer.
 • Prøv alternative kilder til koffein: Dersom du ønsker å redusere koffeininntaket, prøv alternative drikker som koffeinfri kaffe eller te, urtete eller koffeinfri brus.

 

Peppermynte te


3. Kunstige søtningsstoffer


Hvordan kunstige søtningsmidler kan forårsake hodepine


Kunstige søtningsmidler brukes ofte i en rekke matvarer og drikkevarer som en sukkererstatning. Selv om de kan markedsføres som et sunnere alternativ til sukker, har noen studier antydet at kunstige søtningsmidler kan utløse hodepine hos noen mennesker.

Den nøyaktige mekanismen bak dette er ikke fullt ut forstått, men det antas at kunstige søtningsmidler kan forstyrre kroppens naturlige prosesser, noe som fører til endringer i hjernens kjemi og økt betennelse, som begge kan bidra til hodepine.

 

Kunstige søtsningsstoffer


Tips for å forebygge og behandle kunstig søtningsmiddel-relatert hodepine


Dersom du mistenker at kunstige søtningsmidler kan forårsake hodepine, er det flere strategier du kan bruke for å forebygge og lindre smertene:

 • Les etikettene nøye: Sjekk etikettene på maten og drikken din for å sikre at de ikke inneholder kunstige søtningsmidler. Se heller etter produkter som bruker naturlige søtningsmidler som honning, lønnesirup eller stevia.
 • Hold en hodepinedagbok: Hold oversikt over når hodepinen din oppstår og hva du spiste eller drakk som kanskje kan ha ført til dem. Dette kan hjelpe deg med å identifisere potensielle triggere, inkludert kunstige søtningsmidler.
 • Unngå bearbeidet mat: Mange bearbeidede matvarer og drikker inneholder kunstige søtningsmidler, så prøv å holde deg til rå og ubehandlet mat så mye som mulig. Et velbalansert og variert kosthold vil gå en lang vei.
 • Prøv naturlige kosttilskudd og hjelpemidler: Naturlige kosttilskudd og hjelpemidler som ingefær, peppermynte og magnesium har vist seg å lindre hodepine hos noen mennesker. Selv om det finnes en rekke hjelpemidler som faktisk kan lindre hodepine, anbefaler vi alltid å rådføre deg med helsepersonell før du prøver nye midler.

 

Sunn og ubearbeidet mat

 

4. Værendringer


Hvordan værforandringer kan forårsake hodepine


Mange rapporterer at de opplever hodepine eller migrene under endringer i værmønstre, spesielt under endringer i barometertrykket. Det antas at disse endringene kan utløse kjemiske endringer i hjernen og føre til betennelse, som begge kan bidra til hodepine.

I tillegg kan endringer i temperatur og fuktighet, kan andre værrelaterte faktorer også spille en rolle i å utløse hodepine hos noen mennesker.

 

Dårlig vær og hodepine


Tips for å forebygge og behandle værrelatert hodepine


Selv om det er lite man får gjort med værendringer, finnes det flere strategier du kan bruke for å forebygge og behandle værrelatert hodepine. Noen av disse er:

 • Hold deg hydrert: Å drikke mye vann kan bidra til å forhindre hodepine ved å holde kroppen hydrert og skylle ut giftstoffer.
 • Unngå triggere: Hvis du vet at endringer i værmønstre utløser hodepine, prøv å unngå andre triggere som stress, mangel på søvn og visse matvarer.
 • Prøv avslapningsteknikker: Teknikker som meditasjon, dyp pusting og yoga kan bidra til å redusere stress og spenninger i kroppen, noe som kan bidra til å forhindre hodepine.

 

Eldre mann som mediterer for å lindre sin hodepine


5. Dårlig kroppsholdning


Hvordan dårlig holdning kan forårsake hodepine


Dårlig holdning kan føre til spenninger i nakke og skuldre, noe som kan være årsaken til hodepine. Når vi sitter eller står i en med fremoverlente skuldre og bøyd nakke, belastes musklene og nervene i nakken og øvre del av ryggen.

Over tid kan denne spenningen bygge seg opp og føre til kronisk hodepine, spesielt hos personer som tilbringer lange perioder med å sitte ved et skrivebord eller stirre på en dataskjerm.

 

Kvinne med dårlig kroppsholdning som bruker mobiltelefon


Tips for å forebygge og behandle holdningsrelatert hodepine


Dersom du mistenker at dårlig holdning kan forårsake hodepine for deg, er det flere ting du kan gjøre for å forebygge og behandle dem:

 • Oppretthold god holdning: Sitt eller stå med skuldrene bakover og hodet på linje med ryggraden. Unngå fremoverlente skuldre og en bøyd nakke.
 • Ta pauser: Hvis du tilbringer lange perioder med å sitte ved et skrivebord, ta flere pauser for å strekke deg og bevege deg rundt. Dette kan bidra til å forhindre at spenningen bygger seg opp i nakken og skuldrene, og gjør det lettere å opprettholde en god kroppsholnding.
 • Bruk en god stol: Invester i en stol med god korsryggstøtte og vurder å bruke en pute eller egen korsrygg-støttepute for å opprettholde riktig holdning.

 

Animert figur som viser forskjellen på dårlig og god kroppsholdning


6. Øyebelastning


Forklaring på hvordan belastning av øynene kan forårsake hodepine


Øyebelastning som er forårsaket av langvarig og intens bruk av øynene, kan forårsake hodepine. Når vi stirrer på en dataskjerm eller annen elektronisk enhet i lange perioder, kan øynene våre bli trette, tørre eller irriterte.

I tillegg kan mysing, fokusering og andre aktiviteter som krever intens bruk av øynene også bidra til belastning på øynene og dermed hodepine.

 

Ung kvinne med slitene øyne på kvelden som bruker pc


Tips for å forebygge og behandle hodepine relatert til belastning på øynene


Hvis du mistenker at belastning på øynene kan være årsaken til hodepinen din, er det flere strategier du kan bruke for å forebygge og behandle dem:

 • Ta hyppige pauser: Hvis du bruker lange perioder med å stirre på en dataskjerm eller annen elektronisk enhet, er det lurt å ta pauser for å hvile øynene. 20-20-20 regelen kan være fin her. Se bort fra skjermen og fokuser på et fjerntliggende objekt ca 20 fot (6 meter) unna i minst 20 sekunder hvert 20. minutt.
 • Juster belysningen: Sørg for at belysningen i arbeidsområdet ditt er tilstrekkelig, og juster lysstyrken og kontrasten til de elektroniske enhetene dine for å redusere belastningen på øynene. Mange telefoner har nattmodus innstillinger som automatisk kan redusere lysstyrke og farge på kveldstid. Det finnes også slike programmer for datamaskiner også. F.lux er et slikt eksempel.
 • Bruk riktige briller: Hvis du bruker briller eller kontaktlinser, sørg for at resepten din er oppdatert og at briller er egnet for dataarbeid.
 • Prøv blålys-blokkerende briller: Mye av øyebelastning i dag kommer fra bruk av elektroniske enheter. Årsaken til dette er lyset (blålys) disse enhetene bruker. Ved å bruke briller som er spesifikt laget for å blokkere ut dette blålyset kan man enkelt redusere belastningen på øynene. De siste årene har slike briller blitt mer og mer populære, og kommer i en rekke forskjellige design. Blålysbriller kan også hjelpe veldig med søvn.

 

Blålys-blokkerende briller


7. Dehydrering


Hvordan dehydrering kan forårsake hodepine


Dehydrering, som oppstår når kroppen mister mer væske enn den tar opp, kan forårsake hodepine. Når vi er dehydrert, reduseres blodvolumet vårt, noe som kan føre til redusert tilførsel av oksygen og næringsstoffer til hjernen. Dette kan igjen utløse hodepine.

 

Mann med hodepine på grunn av dehydrering


Tips for å forebygge og behandle dehydrering-relatert hodepine


Hvis du mistenker at dehydrering kan forårsake hodepine for deg, er det flere strategier du kan bruke for å forebygge og behandle dem:

 • Drikk rikelig med væske: Den beste måten å forhindre dehydrering og dehydrering-relatert hodepine på, er å drikke nok væske gjennom dagen. Vann er det beste valget, men andre væsker som urtete, kokosnøttvann og elektrolyttdrikker med lite sukker kan også være nyttige.
 • Spis fuktighetsgivende mat: Visse matvarer som vannmelon, agurk og selleri har høyt vanninnhold og kan bidra til å holde deg hydrert.
 • Unngå alkohol og koffein: Både alkohol og koffein kan bidra til dehydrering, så det er best å begrense eller unngå dem hvis du er utsatt for dehydrering-relatert hodepine.
 • Prøv elektrolytt tilskudd: Deltar du i intens fysisk aktivitet eller svetter tungt, kan elektrolytttilskudd bidra til å erstatte tapt væske og forhindre dehydrering. En halv te-skje salt i et glass vann er et godt alternativ. 

 

Vinn i et glass


8. Sinus problemer


Forklaring på hvordan bihuleproblemer kan forårsake hodepine


Sinushodepine er en type hodepine som oppstår når bihulegangene blir betente og hovne. Når dette skjer, bygges det opp trykk i bihulene, noe som kan forårsake smerte og ubehag i hodet.

I tillegg til trykket og smerten forårsaket av bihulebetennelse, kan bihulehodepine også være ledsaget av andre symptomer, som lunger, ansiktssmerter og drypp etter nesen.

 

Kvinne med bihulebetennelse og sinushodepine


Tips for å forebygge og behandle sinusrelatert hodepine

 

Dersom du er utsatt for sinusrelatert hodepine, er det flere strategier du kan bruke for å forebygge og behandle dem:

 

 • Hold deg hydrert: Å drikke mye væske kan bidra til å holde nesegangene hydrert og forhindre betennelse.
 • Prøv en luftfukter: Å tilføre fuktighet til luften med en luftfukter kan også bidra til å forhindre bihulebetennelse og lindre symptomer.
 • Bruk saltvann nesespray: Saltvann nesespray kan bidra til å skylle ut irriterende stoffer og fukte nesegangene, noe som kan bidra til å redusere betennelse og lindre hodepine.
 • Søk legehjelp: Hvis du opplever hyppig eller alvorlig bihulebetennelse, er det viktig å konsultere helsepersonell for å utelukke eventuelle underliggende medisinske tilstander og utvikle en passende behandlingsplan.

 

Kvinne som bruker saltvann nesespray


9. Emosjonelt stress


Hvordan følelsesmessig stress kan forårsake hodepine


Følelsesmessig stress er en vanlig trigger for hodepine. Når du opplever stress, reagerer kroppen din ved å frigjøre hormoner som kan forårsake endringer i blodårene og føre til hodepine.

I tillegg til hormonelle endringer kan stress også føre til fysiske spenninger i musklene i hode, nakke og skuldre, noe som kan bidra til hodepine.

 

Emosjonelt stress og hodepine


Tips for å forebygge og behandle stressrelatert hodepine


Hvis du er utsatt for følelsesmessig stress og hodepine, er det flere strategier du kan bruke for å forebygge og behandle smertene:

 • Prøv stressreduksjonsteknikker: Stressreduserende aktiviteter som dyp pusting, meditasjon eller yoga kan være effektive metoder for å redusere stressnivået og forhindre hodepine. Et kjapt triks du kan prøve er å puste ut i mellom 6-8 sekunder. Lange utpust er en veldig effektiv måte å redusere stress på ganske fort.
 • Tren regelmessig: Trening kan bidra til å redusere stress og spenninger i kroppen, noe som kan bidra til å forhindre hodepine.
 • Få nok søvn: Å få nok søvn er avgjørende for generell helse og kan også bidra til å forhindre stressrelatert hodepine.
 • Et sunt kosthold: Å spise en diett rik på frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteiner kan bidra til å støtte generell helse og redusere risikoen for hodepine.
 • Søk profesjonell hjelp: Hvis du opplever kronisk stress og hodepine, kan det være nyttig å søke hjelp fra psykisk helsepersonell som kan gi veiledning og støtte.

 

Mann som puster inn frisk luft


Konklusjon


Oppsummering av de 9 overraskende årsakene til hodepine


Vi har dekket mye i denne artikkelen, og utforsket 9 mindre kjente årsaker til hodepine. Selv om de ikke blir så mye snakket om, og selv om noen kanskje ikke er klare over at de kan være årsaken til hodepine, kan disse overraskende triggerne være like ødeleggende som de mer kjente årsakene. Kort oppsummert er de 9 mindre kjente årsakene til hodepine:

 1. Spenning i nakke og skuldre
 2. Koffein-abstinenser
 3. Kunstige søtningsstoffer
 4. Værendringer
 5. Dårlig kroppsholdning
 6. Øyebelastning
 7. Dehydrering
 8. Sinus problemer
 9. Emosjonelt stress

 

Kvinne som sitter foran pc med hodepine


Oppmuntring til å ta skritt for å forebygge og behandle hodepine


Dersom du sliter med hodepine, forstår vi hvor frustrerende og ødeleggende de kan være. Med det hjelper ikke å gi opp! Vi oppfordrer deg derfor til å ta skritt for å forebygge og behandle dem. Dette kan innebære å identifisere og unngå triggere, praktisere gode egenomsorgsvaner og oppsøke lege om nødvendig.

Enten det gjelder dårlig holdning, holde seg hydrert eller søke hjelp for følelsesmessig stress, kan det å ta skritt for å forebygge og behandle hodepine betydelig forbedre livskvaliteten din. Hodepinen vil nok ikke forsvinne over natten (kanskje mulig dersom du fjerner triggere), men med innsats over tid er det fullt mulig å redusere smertene drastisk dersom man jobber med det. Husk, aldri gi opp, og søk hjelp!

 

Mann som søker hjelp mot sin hodepine


Siste tanker og tips for lindring av hodepine

 

Mens du jobber med å forebygge og behandle hodepine, husk at det ikke finnes en løsning som passer for alle. Eksperimenter med ulike strategier og teknikker til du finner det som fungerer best for deg.

I tillegg til tipsene vi har dekket i denne artikkelen, finnes det en rekke andre tips, triks og hjelpemidler man kan prøve. Dersom du vil lese og lære mer, kan du sjekke ut vår artikkel om “10 naturlige hjelpemidler mot hodepine”.

Vi ønsker deg lykke til videre på veien til en hverdag uten hodepine!

 

Kvinne som ser på solnedgangen

Gratis frakt og retur

Vi tilbyr gratis frakt på ordre over 699,- kr, og gratis retur på alle bestillinger!

Åpent kjøp i 90 dager

Prøv i 90 dager, er du ikke fornøyd får du pengene tilbake.

Sikker betaling

Vi tilbyr betalinger med blant annet Vipps, Klarna, Visa og Apple Pay.

Personlig service

Dersom du har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt. Vi svarer på alt!