Gå videre til innholdet

2 års kvalitetsgaranti

🚚 Gratis frakt på ordre over 699,-

↩️ 90 Dagers åpent kjøp

📦 1 - 4 Virkedagers levering

Kontakt oss

Lindre hodepine med disse 10 naturlige hjelpemidlene

 

Hodepine er veldig vanlig og rammer millioner av mennesker over hele verden. De kan variere i alvorlighetsgrad fra mildt ubehag til alvorlig smerte, og kan være forårsaket av en lang rekke faktorer som stress, dehydrering, dårlig kosthold og mangel på søvn. Faktisk har nesten halvparten av alle voksne over hele verden opplevd hodepine minst én gang i løpet av det siste året, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).


Det finnes mange reseptfrie og reseptbelagte medisiner tilgjengelig for hodepinelindring, men noen mennesker foretrekker å bruke naturlige midler i stedet. Naturlige hjelpemidler kan være skånsomme for kroppen, ha færre bivirkninger, og kan til og med være mer effektive for visse typer hodepiner. I denne artikkelen vil vi utforske 10 naturlige midler for lindring av hodepine som du kan prøve hjemme.

 

Kvinne med hodepine

 

1. Lavendelolje


Eterisk lavendelolje er en av de mest populære naturlige hjelpemidlene for å lindre hodepine. Det har blitt brukt i århundrer for å berolige sinnet og kroppen, og har vist seg å ha anti-inflammatoriske, smertestillende og beroligende egenskaper. Slik fungerer lavendelolje:


Forklaring på hvordan lavendelolje virker mot hodepine

 

Lavendelolje inneholder forbindelser som linalool og linalylacetat som virker avslappende på nervesystemet. Når de inhaleres, kan disse forbindelsene bidra til å redusere angst, roe sinnet og avlaste spenninger i muskler. I tillegg har lavendelolje vist seg å ha en mild smertestillende effekt, som kan bidra til å redusere smerter ved hodepine.


Måter å bruke lavendelolje for å lindre hodepine

 

En av de vanligste måtene å bruke lavendelolje for å lindre hodepine er å inhalere. Du kan tilsette noen dråper lavendelolje i en diffuser eller en bolle med varmt vann, og puste inn dampen i 10-15 minutter. Du kan også legge til en dråpe eller to lavendelolje til en bærerolje som kokosolje, og massere det på tinningene, pannen og nakken.


En annen måte å bruke lavendelolje for å lindre hodepine på, er å legge noen dråper til et varmt bad. Det varme vannet og den beroligende duften av lavendel kan bidra til å lette spenninger og fremme avslapning. Du kan også legge noen dråper lavendelolje til en kald kompress og påføre det på pannen i 15-20 minutter.


Det er viktig å merke seg at mens lavendelolje generelt er trygt for de fleste, bør den ikke inntas eller påføres direkte på huden uten en bærerolje. Dersom du er gravid, ammer eller har noen medisinske tilstander, bør du rådføre deg med helsepersonell før du bruker lavendelolje.

 

Bruk av eterisk lavendelolje for lindring av hodepine

 

2. Ingefærte


Ingefærte er et annet naturlig middel som har vist seg å være effektivt for å lindre hodepine. Ingefær inneholder forbindelser som gingeroler og shagaoler som har anti-inflammatoriske og smertestillende effekter. Slik fungerer ingefærte:


Forklaring på hvordan ingefærte virker mot hodepine


De antiinflammatoriske og smertestillende forbindelsene i ingefær kan bidra til å redusere betennelse og smerte i kroppen, noe som kan bidra til å lindre smerter ved hodepine. I tillegg har ingefær vist seg å ha en beroligende effekt på fordøyelsessystemet, noe som kan være nyttig for personer som opplever hodepine som følge av fordøyelsesproblemer.


Oppskrift på ingefærte


For å lage ingefærte trenger du fersk ingefærrot, vann og honning/sitron (valgfritt). Slik lager du det:

 1. Kok opp vann og sett til side.
 2. Skrap av skallet på ingefæren med en teskje, og skjær den i skiver. Tilsett ingefær i tevannet, og la trekke i 8 minutter.
 3. Varm opp vannet igjen, men ikke la det koke. Tilsett honning og sitronsaft (valgfritt), gjerne også sitron i skiver.


Andre måter å bruke ingefær på for å lindre hodepine


I tillegg til å drikke ingefærte, er det andre måter å bruke ingefær for å lindre hodepine. Du kan legge fersk ingefær til i smoothies eller juice, eller strø malt ingefær på maten din. Du kan også påføre ingefær eterisk olje direkte på tinningene og nakken, eller legge til noen dråper i et varmt bad.


Det er viktig å merke seg at mens ingefær generelt er trygt for de fleste, kan det samhandle med visse medisiner og bør ikke brukes i store mengder av personer med blødningsforstyrrelser.

 

Bruk av ingeferte for lindring av hodepine

 

3. Magnesium


Magnesium er et mineral som spiller en nøkkelrolle i mange kroppsfunksjoner, inkludert nerve- og muskelfunksjon, blodtrykksregulering og energiproduksjon. Det har også vist seg å være svært effektivt for å lindre hodepine. Slik fungerer magnesium:


Hvordan magnesium virker mot hodepine


Magnesium hjelper til med å regulere nevrotransmittere og blodårer, noe som kan bidra til å redusere hyppigheten og intensiteten av hodepine. I tillegg har magnesium anti-inflammatoriske effekter, som kan bidra til å redusere betennelse og smerte i kroppen.


Kostholdskilder til magnesium


Noen kostholdskilder til magnesium inkluderer grønne grønnsaker (som spinat og grønnkål), nøtter og frø (som mandler og gresskarfrø), hele korn (som brun ris og quinoa) og fisk (som laks). Å inkludere disse matvarene i kostholdet ditt kan bidra til å øke magnesiuminntaket og potensielt redusere risikoen for hodepine.


Magnesiumtilskudd for lindring av hodepine


Om du ikke får i deg nok magnesium fra kostholdet ditt, kan det være lurt å vurdere å ta et magnesiumtilskudd. Magnesiumtilskudd er tilgjengelig i forskjellige former, inkludert magnesiumsitrat, magnesiumglycinat og magnesiumoksid. Det er viktig å snakke med helsepersonell før du starter et magnesiumtilskudd, da de kan samhandle med visse medisiner og kanskje ikke passer for alle.


Totalt sett kan det å øke magnesiuminntaket gjennom kosthold eller kosttilskudd være et nyttig naturlig hjelpemiddel for å lindre hodepine. Det er imidlertid viktig å merke seg at mens magnesium generelt er trygt for de fleste, kan det å ta for mye magnesium forårsake diaré, kvalme og andre bivirkninger. Derfor er det viktig å ikke overstige anbefalt daglig inntak.

 

Magnesium for lindring av hodepine

 

4. Peppermynteolje


Peppermynteolje er et populært naturlig middel for lindring av hodepine, og med god grunn. Oljen inneholder mentol, som virker kjølende og beroligende på kroppen. Slik fungerer peppermynteolje:


Forklaring på hvordan peppermynteolje virker


Peppermynteolje har vist seg å ha en vasodilaterende effekt, noe som betyr at den hjelper til å avslappe og utvide blodårene. Dette kan bidra til å forbedre blodstrømmen til hjernen og redusere spenningshodepine. I tillegg kan den avkjølende følelsen av peppermynteoljen bidra til å roe ned nervesystemet.


Måter å bruke peppermynteolje på for å lindre hodepine


Det er flere måter å bruke peppermynteolje for å lindre hodepine. En populær metode er å påføre noen dråper peppermynteolje på tinningene og nakken, og massere forsiktig. Du kan også inhalere peppermynteolje ved å tilsette noen dråper i en bolle med varmt vann og puste inn dampen. Noen opplever at det kan være nyttig å tilsette noen dråper peppermynteolje til en bærerolje, for eksempel kokos- eller mandelolje, og bruke det som massasjeolje.


Det er viktig å merke seg at selv om peppermynteolje generelt er trygt for de fleste, kan det forårsake hudirritasjon hos enkelte individer. I tillegg bør peppermynteolje ikke brukes av personer med galleblære problemer, da det kan forårsake spasmer i galleblæren. Som med enhver ny behandling, er det en god idé å snakke med helsepersonell før du bruker peppermynteolje for å lindre hodepine.

 

Peppermynteolje mot smerter i hodet og hodepine

 

5. Akupunktur


Akupunktur er en gammel kinesisk praksis som involverer å sette inn tynne nåler i bestemte punkter på kroppen for å stimulere flyten av energi, eller “Qi”. Det har vist seg å være effektivt for en rekke helsetilstander, inkludert hodepine og migrene. Slik fungerer akupunktur:


Hvordan akupunktur fungerer for lindring av hodepine


Akupunktur er basert på troen på at ubalanse i flyten av "Qi" kan føre til smerte og sykdom. Ved å sette inn nåler i bestemte punkter på kroppen, tar akupunktørene sikte på å gjenopprette balansen i "Qi" og fremme helbredelse. For hodepine kan akupunktører fokusere på punkter i hodet, nakken og skuldrene, så vel som andre punkter i hele kroppen som antas å være forbundet med hodet.


Finne en kvalifisert akupunktør


Dersom du er interessert i å prøve akupunktur for å lindre hodepine, er det viktig å finne en kvalifisert akupunktør. Se etter noen som er lisensiert og sertifisert av en anerkjent organisasjon. Du kan også be om anbefalinger fra venner, familie eller helsepersonell.


Under din første akupunkturøkt vil akupunktøren din sannsynligvis spørre deg om din medisinske historie og eventuelle symptomer du opplever. De kan også undersøke tungen din og ta pulsen din for å få en bedre forståelse av din generelle helse. Selve akupunkturbehandlingen innebærer innføring av tynne nåler i bestemte punkter på kroppen. Du kan føle en liten prikking eller kjedelig verke under behandlingen, men det bør ikke være smertefullt.


Totalt sett kan akupunktur være et nyttig naturlig middel for lindring av hodepine. Det er imidlertid viktig å merke seg at ikke alle reagerer på akupunktur, og det er kanskje ikke passende for alle. I tillegg, mens akupunktur generelt er trygt, kan det forårsake bivirkninger hos enkelte individer, som for eksempel sårhet, blødning eller blåmerker på innsettingsstedene.

 

Akupunktur for lindring av hodepine og migrene

 

6. Yoga


Yoga er en eldgammel praksis som kombinerer fysiske posisjoner, pusteteknikker og meditasjon for å fremme generell helse og velvære. Det har vist seg å være effektivt for en rekke helsetilstander, inkludert lindring av hodepine. Slik fungerer yoga:


Hvordan yoga virker for å lindre hodepine


Yoga kan bidra til å redusere stress og spenninger i kroppen, som er vanlige triggere for hodepine. I tillegg kan visse yogastillinger bidra til å forbedre blodsirkulasjonen, redusere betennelse og frigjøre spenninger i nakke og skuldre, som alle kan bidra til å lindre hodepine.


Enkle yogastillinger for hodepinelindring


Her er noen enkle yogastillinger som kan være nyttige for å lindre hodepine:

 • Stående Foroverbøy: Stå med føttene i hoftebreddes avstand, og brett deg fremover fra hoftene, og før hendene til bakken. Hold noen åndedrag, og rull deretter sakte opp til en stående stilling.
 • Katt-ku: Start på hendene og knærne, med håndleddene rett under skuldrene og knærne rett under hoftene. Pust inn mens du bøyer ryggen og løfter hodet og halebenet, og pust ut mens du runder ryggraden og legger haken mot brystet.
 • Barnets posisjon: Start på hendene og knærne, len deg deretter tilbake på hælene og strekk armene fremover. Hvil pannen på bakken og pust dypt.
 • Ørnearmer: Sitt med bena i kors på gulvet, før så høyre arm over venstre og vikle underarmene rundt hverandre. Løft albuene til skulderhøyde og hold noen pust, og bytt deretter side.

 

Yoga for lindring av hodepine

 

7. Dehydrering


Dehydrering er en veldig vanlig trigger for hodepine. Når du er dehydrert, har ikke kroppen nok væske til å fungere ordentlig, og dette kan føre til en rekke symptomer, inkludert hodepine. Her er hvordan hydrering kan hjelpe:


Sammenhengen mellom dehydrering og hodepine


Når du er dehydrert, kan blodårene trekke seg sammen, redusere blodstrømmen til hjernen og forårsake hodepine. I tillegg kan dehydrering føre til elektrolytt-ubalanser, som også kan bidra til hodepine.


Tips for å holde deg hydrert


Å holde seg hydrert er viktig for å forebygge og håndtere hodepine. Her er noen tips for å hjelpe deg å holde deg hydrert:

 • Drikk mye vann: Sikt på minst åtte glass vann per dag, og mer hvis du er aktiv eller i varmt vær.
 • Spis hydrerende mat: Mat som frukt og grønnsaker inneholder mye vann og kan hjelpe deg med å holde deg hydrert.
 • Unngå dehydrerende drikker: Drikker som alkohol, kaffe og brus kan dehydrere deg, så det er best å begrense inntaket av disse drikkene.
 • Bruk en påminnelse: Still inn en alarm eller bruk en app for å minne deg selv på å drikke vann i løpet av dagen.
 • Lytt til kroppen din: Vær oppmerksom på tegn på tørste, som tørr munn eller mørk urin, og drikk vann når du føler deg tørst.


Ved å holde deg hydrert kan du redusere risikoen for hodepine og forbedre din generelle helse. Hvis du er utsatt for hodepine, sørg for å drikke mye vann og unngå å bli dehydrert.

 

Drikke vann for mindre hodepine

 

8. Søvn


Søvn spiller en ekstremt viktig rolle i vår generelle helse og velvære, og det er også nært knyttet til hodepine. Her er hvordan søvn kan påvirke hodepine:


Sammenhengen mellom søvn og hodepine


Forskning tyder på at både for lite og for mye søvn kan være en trigger for hodepine. I tillegg kan dårlig søvnkvalitet føre til tretthet på dagtid og økt stress, noe som også kan bidra til hodepine.


Tips for å forbedre søvnkvaliteten


Å forbedre søvnvanene dine kan være et viktig skritt for å forebygge og håndtere hodepine. Her er noen tips for å hjelpe deg med å få en bedre natts søvn:

 • Hold deg til en søvnplan: Prøv å legge deg og våkne til samme tid hver dag, også i helgene
 • Skap et søvnvennlig miljø: Sørg for at soverommet ditt er mørkt, stille og kjølig, og unngå å bruke elektroniske enheter i sengen.
 • Slapp av før du legger deg: Prøv å slappe av før du legger deg med en avslappende aktivitet som å lese eller ta et varmt bad.
 • Begrens koffein og alkohol: Både koffein og alkohol kan forstyrre søvnen, så det er best å unngå det om kvelden.
 • Tren regelmessig: Regelmessig trening kan hjelpe deg med å sove bedre, men det er best å unngå å trene for nær sengetid.


Ved å forbedre søvnvanene dine kan du redusere risikoen for hodepine og forbedre din generelle helse og velvære.

 

Sov mer og bedre for mindre hodepine

 

9. Kulde- og varmeterapi


Kald og varm terapi er enkle, men effektive måter å redusere hodepine på. Kuldeterapi kan bidra til å bedøve området og redusere betennelse, mens varmeterapi kan bidra til å avslappe muskler og forbedre blodsirkulasjonen. Når de brukes sammen, kan disse terapiene være enda mer effektive.

 

Hvordan ta i bruk kulde- og varmeterapi


For å ta i bruk kuldeterapi kan du legge en ispose på pannen eller på nakken i omtrent 15 minutter av gangen. Du kan også bruke en kald kompress som inneholder mentol, som kan bidra til å gi en avkjølende følelse og redusere smerte.

For varm terapi kan du bruke en varmepute eller varmt håndkle på nakken eller skuldrene, eller ta et varmt bad eller dusj. Du kan også prøve å bløtlegge føttene i varmt vann for å øke blodstrømmen til hodet og redusere spenningen.

Det er viktig å merke seg at ikke alle reagerer på samme måte på kald og varm terapi. Noen mennesker kan oppleve at kald terapi fungerer best for dem, mens andre kanskje foretrekker varm terapi. Eksperimenter med begge metodene for å se hva som fungerer best for deg.

I tillegg til kald og varm terapi kan du også prøve å veksle mellom de to. For eksempel kan du bruke en ispose i 15 minutter, deretter bytte til et varmt håndkle i 15 minutter, og gjenta syklusen noen ganger.

Ved å inkludere kald og varm terapi i rutinen din for lindring av hodepine, kan du være i stand til å redusere smerte og ubehag raskt og effektivt. Isposer og håndklær kan være effektive, men kan også være litt upraktiske å bruke. Dersom du vil oppleve fordelene av kulde- og varmetarpi på en enkel og praktisk måte, kan du sjekke Polarluen her.

 

Kulde- og varmeterapi for lindring av hodepine

 

10. Kosthold


Kosthold spiller en viktig rolle i vår generelle helse og velvære, og det kan også ha en betydelig innvirkning på smerter ved hodepine. Her er hvordan kosthold kan påvirke hodepine:


Hvordan kosthold kan påvirke hodepine


Visse matvarer og drikkevarer kan være en utløser for hodepine, mens andre kan bidra til å forhindre eller redusere smertene. I tillegg kan ernæringsmessige mangler også bidra til hodepine.


Matvarer som bør unngås og inkluderes for å lindre hodepine


Dersom du er utsatt for hodepine, kan det være nyttig å være oppmerksom på kostholdet ditt og gjøre justeringer etter behov. Her er noen tips for å komme i gang:

 • Unngå triggermat: Vanlig triggermat inkluderer bearbeidet kjøtt, lagrede oster, sjokolade og alkohol. Hvis du merker at disse matvarene har en tendens til å utløse hodepine for deg, er det best å unngå dem.
 • Spis et balansert kosthold: Å spise et balansert kosthold som inneholder mye frukt, grønnsaker, magre proteiner og sunt fett kan bidra til å redusere risikoen for hodepine.
 • Vurder kosttilskudd: Visse kosttilskudd, som riboflavin og koenzym Q10, kan være nyttige for å redusere hodepinefrekvens og intensitet.
 • Hold en matdagbok: Å holde oversikt over hva du spiser og hvordan det påvirker hodepinen din kan være nyttig for å identifisere triggermat og foreta kosttilpasninger etter behov.


Ved å være oppmerksom på kostholdet ditt og ta sunne valg, kan du redusere risikoen for hodepine og forbedre din generelle helse og velvære.

 

Sunt kosthold for lindring av hodepine

 

Oppsummering


Det er mange naturlige hjelpemidler som kan være nyttige for å redusere smerter ved hodepine. Ved å implementere disse midlene kan du kanskje redusere hyppigheten og intensiteten av smertene ved hodepine.

 

Oppsummering av de 10 naturlige hjelpemidlene for lindring av hodepine

 

10 naturlige hjelpemidler for lindring av hodepine er:

 • Eterisk lavendelolje,
 • Ingefærte
 • Magnesium
 • Peppermynteolje
 • akupunktur
 • yoga
 • hydrering
 • søvn
 • Kulde- og varmeterapi
 • kosthold


Oppmuntring til å prøve naturlige midler før du tyr til medisiner


Mens medisiner kan være nyttig for å håndtere hodepine, er det ofte best å prøve naturlige midler først, spesielt hvis hodepinen er sjelden eller mild. Naturlige midler er generelt trygge, effektive og har få bivirkninger, noe som gjør dem til et flott behandlingsalternativ.


Konsulter helsepersonell om hodepine er kronisk eller alvorlig.


Hvis du sliter med kronisk eller alvorlig hodepine, er det viktig å snakke med en helsepersonell for å utelukke eventuelle underliggende medisinske tilstander og bestemme det beste behandlingsforløpet. Mens naturlige midler kan være nyttige, er de kanskje ikke nok for mer alvorlige tilfeller.


Husk at alles kropp er forskjellig, og det som fungerer for en person fungerer kanskje ikke funker for en annen. Det kan ta litt prøving og feiling for å finne frem til de naturlige hjelpemidlene som fungerer best for deg. Vær tålmodig, hold deg forpliktet til din rutine, og ikke nøl med å søke profesjonell hjelp hvis du trenger det. Med tid og krefter kan du finne lindring fra hodepine og forbedre din generelle livskvalitet.


Vi ønsker deg lykke til på veien til en hverdag uten hodepine!

 

Si farvel til en hverdag med hodepine

Gratis frakt og retur

Vi tilbyr gratis frakt på ordre over 699,- kr, og gratis retur på alle bestillinger!

Åpent kjøp i 90 dager

Prøv i 90 dager, er du ikke fornøyd får du pengene tilbake.

Sikker betaling

Vi tilbyr betalinger med blant annet Vipps, Klarna, Visa og Apple Pay.

Personlig service

Dersom du har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt. Vi svarer på alt!