Gå videre til innholdet

90 dagers åpent kjøp

🚚 Gratis frakt på ordre over 699,-

Kontakt oss

Hva er sti på øyet? Årsaker og behandling

Hvis du noen gang har hatt en liten kul på øyelokket som er smertefullt og rødt, kan det hende du har opplevd sti på øyet. Sti på øyet er en vanlig øyelidelse som kan være ubehagelig og skjemmende, men som vanligvis går over av seg selv i løpet av noen dager eller uker. I dette innlegget vil vi diskutere hva sti på øyet er, hvordan det utvikler seg, og hva du kan gjøre for å forebygge og behandle det.

Sti på øyet, også kjent som “hordeolum” på fagspråk, er en liten, smertefull kul som dannes på kanten av øyelokket eller inne i øyelokket. Stien kan se ut som en liten byll eller kvise og er vanligvis forårsaket av en infeksjon i oljekjertlene i øyelokket.

Sti på øyet er som regel ufarlig og går over av seg selv, men det kan være viktig å forstå hva de er og hvordan de utvikler seg for å forhindre komplikasjoner og identifisere når legehjelp er nødvendig. I noen tilfeller kan en sti føre til alvorlige øyeinfeksjoner, så det er alltid en god idé å være oppmerksom på eventuelle uvanlige symptomer.

I dette innlegget vil vi gi en detaljert forklaring på hva sti på øyet er, hvordan det oppstår, vanlige symptomer, forebygging og sti på øyet behandling. Vi vil også diskutere hvordan man kan forhindre at det oppstår og de forskjellige behandlingsalternativene som er tilgjengelige, fra kjerringråd til medisinske behandlinger. Til slutt vil vi gi noen råd om når du bør søke lege for sti på øyet og hva du kan forvente under diagnose- og behandlingsprosessen. Så la oss komme i gang!

 

Kvinne som viser frem sin sti på øyet

 

Hva er sti på øyet?


Definisjon


Sti på øyet er en liten, smertefull kul som dannes på kanten av øyelokket eller inne i øyelokket, og er vanligvis forårsaket av en infeksjon i oljekjertlene i øyelokket. Sti på øyet er vanlig og vanligvis ufarlig, men det kan være svært ubehagelig å oppleve.


Forskjellige typer sti


Det er to typer stier på øyet: ekstern og intern. Eksterne stier, også kjent som hordeolum, dannes på utsiden av øyelokket og er vanligvis forårsaket av en infeksjon i hårsekkene. Interne stier, også kjent som chalazion, dannes inne i øyelokket og er forårsaket av en infeksjon i oljekjertlene. Interne stier er vanligvis større og mindre smertefulle enn eksterne stier.

 

Sti på øyet symptomer


Symptomene på sti på øyet kan variere avhengig av plasseringen og alvorlighetsgraden av tilstanden, men vanlige symptomer inkluderer:

 • Smerter eller ømhet på øyelokket
 • Hevelse og rødhet rundt kulen
 • En liten, hvit eller gulaktig flekk i midten av kulen
 • Følsomhet for lys
 • Overdreven tåreproduksjon eller utflod fra øyet


I noen tilfeller kan sti på øyet føre til at hele øyelokket blir hovent og rødt. Hvis du opplever noen av disse symptomene, er det viktig å ta skritt for å forhindre at infeksjonen sprer seg og å behandle det umiddelbart.

 

Nærbilde av sti på øyet

 

Hvordan utvikler sti på øyet seg?


Årsaker til sti på øyet


Sti på øyet utvikles når oljekjertlene eller hårsekkene på øyelokket blir infisert eller blokkert. Bakteriene som normalt lever på huden kan komme inn i disse kjertlene eller folliklene og forårsake en infeksjon. Infeksjonen resulterer i at det dannes en klump på øyelokket, noe som kan være smertefullt og ubehagelig.


Risikofaktorer for utvikling av sti på øyet


Flere faktorer kan øke risikoen for å utvikle sti på øyet. Disse er blant annet:

 • Dårlig hygiene: Berøring av øynene med skitne hender eller bruk av skitne sminkebørster kan føre til bakterier i oljekjertlene på øyelokkene.
 • Hudsykdommer: Visse hudsykdommer, som rosacea og eksem, kan gjøre deg mer utsatt for sti.
 • Hormonelle endringer: Hormonelle endringer under puberteten, menstruasjon og graviditet kan øke risikoen for å utvikle sti.
 • Kroniske sykdommer: Kroniske sykdommer som diabetes og blefaritt kan også øke risikoen for sti på øyet.


Bakterienes rolle i utviklingen av sti på øyet


Sti på øyet er ofte forårsaket av en type bakterier kalt Staphylococcus aureus, som ofte finnes på huden og i nesen. Når bakterien kommer inn i oljekjertlene eller hårsekkene på øyelokket, kan det forårsake en infeksjon som fører til dannelse av sti på øyet. Andre typer bakterier kan også forårsake sti, så det er viktig å opprettholde god hygiene og unngå å berøre øynene for å forhindre spredning av en infeksjon.

 

Kvinne som klør seg i øynene

 

Forebygging av sti på øyet


Tips for å forhindre sti på øyet


Sti på øyet kan forebygges ved å ta skritt for å redusere risikoen for infeksjon. Noen tips for å forhindre at en infeksjon oppstår er:

 • Vask hendene regelmessig med såpe og varmt vann, spesielt før du tar på øynene eller ansiktet.
 • Unngå å dele sminke eller sminkekoster med andre, og bytt sminke hver 3-6 måned.
 • Fjern sminke før du legger deg og rengjør øyelokkene med en mild rengjøringsmiddel eller varm kompress.
 • Unngå å gni eller berøre øynene for mye.
 • Bruk vernebriller når du gjør aktiviteter som kan føre til øyeskade eller irritasjon, for eksempel svømming eller ved bruk av verktøy.

 

Kvinne som vasker øynene med bomull for å forhindre sti på¨øyet


Livsstilsendringer som kan redusere risikoen for sti


Visse livsstilsendringer kan også bidra til å redusere risikoen for sti på øyet:

 • Opprettholde et sunt kosthold og en sunn livsstil, som kan styrke immunforsvaret og hjelpe kroppen din med å bekjempe infeksjoner.
 • Håndtere kroniske helsetilstander, som diabetes eller blefaritt, for å forhindre komplikasjoner.
 • Ta regelmessige pauser fra digitale skjermer for å redusere belastningen på øynene og forhindre øyeirritasjon.

 

Kvinne som ser ut av vinduet sitt som en pause fra pc-skjerm


Viktigheten av god hygiene


Gode ​​hygiene er avgjørende for å forhindre sti på øyet. Ved å holde hendene og ansiktet rent og unngå å berøre øynene for mye, kan du redusere risikoen for å introdusere bakterier i oljekjertlene og hårsekkene. Hvis du utvikler sti på øyet, er det viktig å unngå å berøre eller gni øynene, og å følge legens instruksjoner for behandling for å forhindre at infeksjonen sprer seg.

 Person som vasker hendene med såpe

 

Sti på øyet behandling


Hjelpemidler for behandling av sti på øyet


I mange tilfeller kan sti på øyet behandles hjemme med enkle hjelpemidler som kan bidra til å redusere smerte og betennelse. Noen hjelpemidler for behandling av sti på øyet inkluderer:

 • Påfør en fuktig varm kompress på det berørte området i 10-15 minutter, flere ganger om dagen, for å redusere hevelse og fremme drenering av stien.
 • Bruk av reseptfrie smertestillende midler, som ibuprofen eller paracetamol, for å lindre smerte og ubehag.
 • Holde det berørte øyet rent og unngå bruk av øyesminke eller kontaktlinser til stien er borte.

 

Eldre kvinne som tar i bruk fuktig varm kompress


Medisinske behandlinger for sti på øyet


Hvis stien ikke blir bedre med ved bruk av hjelpemidler hjemme eller utvikler seg og blir mer alvorlig, kan medisinsk behandling være nødvendig. Legen din kan gi deg antibiotika for å fjerne infeksjonen eller utføre en mindre kirurgisk prosedyre for å tømme stien. I noen tilfeller kan legen din også anbefale steroidinjeksjoner eller andre medisiner for å redusere betennelse og smerte.


Mulige komplikasjoner ved sti på øyet behandling


I de fleste tilfeller kan sti på øyet behandles effektivt med hjelpemidler hjemme eller medisinske behandlinger. Men i sjeldne tilfeller kan det oppstå komplikasjoner. Disse kan omfatte:

 • Infeksjonen sprer seg til andre deler av øyet eller kroppen.
 • Dannelsen av en chalazion, som er en hard klump på øyelokket som kan vedvare selv etter at stien blir borte.
 • Sti på øyet som kommer tilbake, som kan være et tegn på en underliggende tilstand som blefaritt eller diabetes.


Hvis du opplever noen komplikasjoner eller har bekymringer om stien din, sørg for å konsultere deg med legen din for veiledning om behandling og oppfølging.

 

Person med sti under øyelokket

 

Når du bør oppsøke legen


Tegn på at stien krever legehjelp


I de fleste tilfeller kan sti på øyet behandles effektivt hjemme eller med medisinske behandlinger. Det er imidlertid visse tegn som kan indikere at din sti krever legehjelp. Disse inkluderer:

 • Alvorlig smerte eller ubehag i det berørte øyet.
 • Hevelse eller rødhet som sprer seg utover det umiddelbare området rundt stien.
 • Uklart syn eller følsomhet for lys.
 • Tilbakevendende sti, eller flere stier som utvikler seg samtidig.
 • Tegn på infeksjon, som feber eller frysninger.


Dersom du opplever noen av disse symptomene, sørg for å søke legehjelp så fort som mulig.


Viktigheten av å oppsøke rask medisinsk behandling


Å søke rask medisinsk behandling for sti på øyet er viktig for å forhindre komplikasjoner og sikre riktig behandling. Forsinket behandling kan øke risikoen for infeksjon og kan føre til mer alvorlige komplikasjoner, slik som at infeksjonen sprer seg til andre deler av øyet eller kroppen. I noen sjeldne tilfeller kan ubehandlet sti også føre til synstap eller andre langsiktige komplikasjoner.


Oversikt over diagnoseprosessen


For å diagnostisere sti på øyet, vil legen din vanligvis utføre en fysisk undersøkelse og spørre om symptomene dine. I noen tilfeller kan legen din også bestille tester, for eksempel en sammensetning av utslipp fra stien, for å hjelpe med å identifisere typen bakterier som forårsaker infeksjonen. Basert på resultatene av eventuelle tester, kan legen din anbefale en passende behandlingsplan for å hjelpe deg med å håndtere stien på øyet og forhindre komplikasjoner.

 

Kvinne som oppsøker lege for sti på øyet

 

Oppsummering


Sti på øyet er en vanlig tilstand som kan forårsake smerte og ubehag på øyelokket. De er vanligvis forårsaket av bakterielle infeksjoner og kan behandles hjemme eller med medisinske behandlinger, avhengig av alvorlighetsgraden av stien. For å forhindre at sti på øyet utvikler seg, er det viktig med god hygiene og ta skritt for å redusere risikoen for infeksjon.


Sti på øyet er bare en av mange tilstander som kan påvirke øyehelsen din. For å opprettholde sunne øyne og forhindre synstap, er det viktig å få regelmessige øyeundersøkelser, beskytte øynene mot skader og praktisere god øyehygiene. Hvis du har noen bekymringer om øyehelsen din eller opplever endringer i synet ditt, sørg for å snakke med legen din eller en øyelege.


Øynene våre er en viktig del av vår generelle helse og velvære, og det er derfor viktig å ta skritt for å beskytte dem. Enten det gjelder behandling av sti på øyet eller om det er for å opprettholde sunne øyne, er det viktig å prioritere øyehelsen din og oppsøke medisinsk hjelp når det er nødvendig. Ved å ta vare på øynene våre kan vi bidra til å forhindre synstap og sikre at vi nyter klart syn i mange år.

 

Eldre par som smiler i en park med sunne øyne

Gratis frakt og retur

Vi tilbyr gratis frakt på ordre over 699,- kr, og gratis retur på alle bestillinger!

Åpent kjøp i 90 dager

Prøv i 90 dager, er du ikke fornøyd får du pengene tilbake.

Sikker betaling

Vi tilbyr betalinger med blant annet Vipps, Klarna, Visa og Apple Pay.

Personlig service

Dersom du har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt. Vi svarer på alt!