Gå videre til innholdet

90 dagers åpent kjøp

🚚 Gratis frakt på ordre over 699,-

Kontakt oss

Sunnere konsumpsjon av sosiale medier, fordeler og tips

I dagens digitale tidsalder har sosiale medier blitt en integrert del av livene våre. De sosiale mediene våre forbinder oss med venner, familie og tilbyr oss en haug med ny informasjon. Vi skal ikke se bort fra fordelene sosiale medier gir oss, men vi bør passe på forbruket vårt slik at erfaringen vår med sosiale medier blir positiv og ikke negativ. Overdreven forbruk av sosiale medier har vist seg å ha uønskede konsekvenser for vår velvære, produktivitet og generelle livskvalitet. Dette gjelder spesielt for unge og barn.

 

Sosiale medier på telefonen

 

Disse plattformene og appene er spesielt designet og utviklet for at du skal bruke mest mulig tid på de, da det er slik selskapene som lager de tjener penger. Oppmerksomhet=penger når det kommer til sosiale medier. Som en konsekvens av dette har sosiale medier blitt veldig avhengighetsskapende å bruke, da de spiller på hjernens belønnings- og gledehormon: dopamin. Samme hormon som utløses når vi får mat (spiser), oppnår vanskelige ting, osv...

 

dopamin i hjernen fra sosiale medier

 

Ved bruk av sosiale medier utløses det dopamin i hjernen, noe som gjør at vi ønsker å fortsette å bruke de. Vi skal ikke gå så dypt inn i nevrokjemien bak det hele, men det vi trenger å vite er følgende: sosiale medier er bedrifter som skal tjene penger, dette oppnår de ved å fange din oppmerksomhet og beholde den, dette oppnår de ved å spille på hjernens funksjoner. Når det er sagt, her er fire fordeler redusert bruk av sosiale medier kan bringe:

 

  • Bedre mental helse: Å bla gjennom endeløse sosiale medier-feeds kan bidra til følelser av utilstrekkelighet, sammenligning og FOMO (frykten for å gå glipp av noe). Livet til andre på sosiale medier er som regel “perfekt”, og dersom man sammenligner sin vanlige hverdag med en veldig pyntet fremvisning av noen andres “kule” liv, er det lett å havne i en sammenligningsfelle. Å begrense eksponering for sosiale medier vil derfor kunne redusere disse negative følelsene, fremme bedre mental helse og fremme en mer positiv selvoppfatning.
  • Forbedret produktivitet: Sosiale medier kan være et stort tidsfordriv, og avlede oppmerksomheten vår fra mer produktive oppgaver. Ved å kutte ned på overdreven scrolling, frigjør du tid til meningsfulle aktiviteter, arbeid, hobbyer og tilbringe kvalitetstid med dine kjære. I tillegg, vil redusert bruk av sosiale medier balansere ut dopamin nivåene i hjernen til et normalt nivå. Noe som er essensielt for å ha "motivasjon" til å gjøre vanskelige ting. 
  • Bedre fokus og konsentrasjon: Hyppige varsler og oppdateringer fra sosiale medieplattformer kan forstyrre fokuset ditt og hindre dypere arbeid. Å begrense disse distraksjonene forbedrer din evne til å konsentrere deg om oppgaver, noe som fører til økt effektivitet og kvalitet på arbeidet.
  • Økt engasjement i det virkelige liv: Overdreven bruk av sosiale medier kan føre til reduserte ansikt-til-ansikt-interaksjoner og ekte forbindelser. Ved å begrense tiden din på nettet skaper du plass for mer meningsfulle interaksjoner med venner, familie og verden rundt deg. Dette gjelder spesielt for sosiale sammenkomster. Har du noen gang vært på en fest eller sammenkomst hvor alle sitter på telefonen og ingen snakker med hverandre?

 

Folk som bruker telefonene sine

 

Dersom du bruker sosiale medier en god del, er fordelene av redusert bruk ganske klare. Det har blitt gjort en rekke forskning på tema, og det viser seg at overdreven bruk faktisk kan være ganske skadelig. Vi vet heller ikke hva langtidskonsekvensene til overdreven bruk av sosiale medier er, da det er et relativt nytt fenomen. Hva effektene er om 30 år, gjenstår bare å se. Det vi vet hvertfall, er at det å redusere bruken så mye som mulig er omtrent kun en positiv ting.

 

Vi har derfor satt sammen noen tips du kan implementere for å redusere bruken av sosiale medier. Du tenker kanskje: "Hva skal jeg med tips? jeg legger bare fra meg telefonen...". Lettere sagt enn gjort... Som nevnt tidligere, er sosiale medier laget for å være avhengighetsskapende, noe man kanskje ikke er klar over før man prøver å kutte det ned. Av den grunn, er det veldig hjelpsomt å ha konkrete tips og strategier man kan bruke for å kutte ned forbruket, og gjøre tiden man bruker på sosiale medier mer positiv.

 

  • Sett intensjoner: Definer klare grunner for å bruke sosiale medier. Er det for å holde kontakten, bli informert eller for å bli underholdt? Vær oppmerksom på intensjonene dine for å unngå tankeløs scrolling.
  • Planlegg skjermtid: Tildel spesifikke tider for å sjekke sosiale medier og hold deg til disse tidene. F.eks. Kun 15 min etter middag, 15 min etter trening osv. Dette vil forhindre vanen av å strekke seg etter telefonen hele tiden i løpet av dagen.
  • Bruk varsler med omhu: Slå av ikke-essensielle varsler for å minimere distraksjoner. Tillat kun varsler for meldinger og viktige oppdateringer. Mest sannsynlig er ikke varslinger på sosiale medier noe poeng å ha på, kun om dette er essensielt i en jobbsammenheng. Tommelregel: er det ikke veldig viktig, slå det av.

 

notifikasjoner på telefon

 

  • Lag telefonfrie soner: Angi bestemte områder eller tider på dagen der du ikke bruker telefonen, for eksempel under måltider, før leggetid eller mens du driver med hobbyer.
  • Gå igjennom hvem du følger: Se gjennom kontoene dine på sosiale medier og slutt å følge personer og sider som ikke gir deg verdi eller bidrar til ditt velvære. Når man lager brukere på de fleste sosiale medier, blir man veiledet til å følge en rekke kontoer. Dette kan over tid oversvømme din feed, og gi deg informasjon du egentlig ikke ønsker. Sjekk derfor hvem du følger og hva du får opp på forskjellige sosiale medier. Slik kan du “rydde” og “kaste ut søpla”, og sitte igjen med en ryddig feed du faktisk ønsker.
  • Bruk apper for å begrense bruken: Bruk apper som sporer og begrenser din daglige bruk av sosiale medier. De kan sende påminnelser eller midlertidig blokkere tilgang etter en viss tid. Vi anbefaler sterkt å installere News Feed Eradicator (vil fjerne feeden for Instagram, Facebook og YouTube) i Chrome.
  • Oppgrader feeden din: Følg kontoer som inspirerer, utdanner eller underholder deg på en positiv måte. Dette skaper en mer oppløftende og målrettet nett-opplevelse.
  • Digital Detox: Dediker bestemte perioder, for eksempel helger eller ferier, for å koble helt av fra sosiale medier. Denne pausen kan friske opp sinnet ditt og hjelpe deg med å revurdere forholdet ditt til disse plattformene.

 

digital detox

 

Ved å begrense forbruket av sosiale medier kan du ta kontroll over ditt digitale liv, prioritere meningsfulle interaksjoner og skape rom for personlig vekst og bedre generelt velvære. Husk at målet ikke er å eliminere sosiale medier helt, men å finne en balanse som forbedrer livet ditt i stedet for å forverre det. Dette gjelder spesielt for de unge, da de som regel bruker sosiale medier mye mer enn den eldre populasjonen, i tillegg til at de er mer utsatt for de negative effektene da hjernen deres ikke er fullt utviklet. Om du har barn og unge, anbefaler vi sterkt å snakke med dem om deres bruk av sosiale medier, og sammen finne løsninger som kan redusere bruken.

 

De fleste bruker sosiale medier sporadisk og tenker ikke så veldig mye over det. Men, i veldig mange tilfeller, tilbringer man mye mer tid på disse plattformene enn det man tror. Vi anbefaler derfor sterkt å sjekke hvor mye "skjermtid" du har på telefonen din. Slik kan du se hvor mye tid du faktisk bruker på sosiale medier, og ta eventuelle tiltak for å redusere bruken dersom du ikke liker tallet du ser på "skjermtiden" din. 

 

skjermtid på telefonen

 

Vi håper med denne artikkelen å ha gitt deg et nytt syn på bruk av sosiale medier, og håper med dette at du evaluerer ditt forbruk. Som nevnt tidligere, kan redusert bruk ha en rekke fordeler for ditt generelle velvære, og håper at denne artikkelen har vært til nytte slik at du kan utvikle en sunnere konsumpsjon av sosiale medier :)

Gratis frakt og retur

Vi tilbyr gratis frakt på ordre over 699,- kr, og gratis retur på alle bestillinger!

Åpent kjøp i 90 dager

Prøv i 90 dager, er du ikke fornøyd får du pengene tilbake.

Sikker betaling

Vi tilbyr betalinger med blant annet Vipps, Klarna, Visa og Apple Pay.

Personlig service

Dersom du har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt. Vi svarer på alt!