Gå videre til innholdet

2 års kvalitetsgaranti

🚚 Gratis frakt på ordre over 699,-

↩️ 90 Dagers åpent kjøp

📦 1 - 4 Virkedagers levering

Kontakt oss

Innleggssåleguiden: Hvordan velge riktig innersåler

 

Hvilken innleggssåle er best for meg?


Det er mange forskjellige grunner til å kjøpe innleggssåler. Du kan oppleve fotsmerter og søke lindring; du leter kanskje etter en innersåle for sportsaktiviteter, for eksempel løping, tennis eller basketball; det hende du ønsker å erstatte et utslitt par innleggssåler som fulgte med skoene dine da du kjøpte dem. Fordi det er så mange forskjellige produkter tilgjengelig og så mange grunner til å handle, innser vi at det å velge riktig innleggssåle for dine behov kan være en skremmende oppgave, spesielt for førstegangskjøpere. Vi vil at du skal vite at vi er her for å hjelpe deg med å finne det som er best for deg. Denne guiden er utviklet for å hjelpe deg med å finne de riktige produktene for dine behov.

 

Guide for å velge riktige innleggssåler

 

Topp ting å huske på når du kjøper nye innleggssåler


Det er et par ting du bør huske på når du kjøper en ny innleggssåle, de følgene er de viktisgte:

 

1. Sålestørrelse 

Størrelsen på en innleggssåle er vanligvis betegnet som et skostørrelsesområde. For eksempel 41-45 (hver produsent bruker forskjellige størrelser). For de fleste innleggssåler i full lengde er dette fordi innleggssålene er designet for å trimmes før bruk (disse kalles "trim-to-fit" innleggssåler); innleggssålen er produsert for å brukes i en rekke skostørrelser, og forbrukeren forventes å kutte av all unødvendig lengde fra enden av innleggssålen når de plasserer sålen i fottøyet. For 3/4-lengdes innleggssåler og andre innleggsstykker (som f.eks. tåball puter eller hælputer), angir størrelsesområdet på produktet fottøystørrelsene der innleggssålene/innleggene kan brukes komfortabelt; 3/4-lengdes innleggssåler og innlegg er vanligvis ikke designet for å trimmes på noen måte. Hvis du er mellom to forskjellige størrelser (du bruker størrelse 40 når innleggssålene har størrelse "36-39" og "41-45"), bør du vanligvis kjøpe neste størrelse opp.

 

2. Plassering av innleggssåle 

Dersom du kjøper en innersåle i full lengde, må du mest sannsynlig fjerne den eksisterende innersålen fra skoen din før du bruker den nye. Nesten alle innleggssåler i full lengde er ment å erstatte innleggssålen du har i skoen for øyeblikket; bare veldig tynne og flate innleggssåler i full lengde kan brukes komfortabelt i tillegg til dine eksisterende innleggssåler. Dersom du kjøper en 3/4-lengdes innersåle, vil du plassere denne innersålen på toppen av din eksisterende skoinnnersåle. 3/4-lengdes innleggssåler er ment å brukes sammen med din eksisterende skosåle. Hvis du kjøper en innsatsdel, vil du plassere denne innsatsen enten på toppen eller under din eksisterende skosåle, avhengig av den spesifikke varen du har kjøpt (innlegg kommer med instruksjoner for riktig plassering).

 

3. Din fotbuetype

Buen på foten tilsvarer vanligvis en av tre forskjellige buetyper: 1) nøytrale eller middels buer, 2) lave buer eller flate føtter og 3) høye buer. På samme måte er hver innleggssåle designet for å fungere med en eller flere av disse fotbuetypene. Når du leter etter innleggssåler, bør du først finne ut hvilken type fotbue du har (mer om det nedenfor), og bare bla gjennom innleggssåler som er laget for å fungere med den typen fotbue. Å bruke en innleggssåle som ikke er designet for buetypen din vil sannsynligvis være smertefullt!

 

4. Innleggssåle-type

Generelt har innleggssåler og ortotiske buestøtter en av fire forskjellige typer konstruksjoner: 1) en stiv ortotisk fotbuestøtte er ekstremt fast og bøyer seg ikke, 2) en halvstiv ortotisk buestøtte er moderat fast og gir mulighet for noe flex, men ikke mye, 3) en polstret buestøtte har en buestøtte som gir litt demping uten en stiv støtteplate, og 4) en flat pute-innersåle har ingen støtte i det hele tatt. Hvilken type innleggssåle du trenger vil være sterkt avhengig av hvorfor du ser etter en innleggssåle.

 

5. Materiale

De fire vanligste materialene som innleggssåler er laget av er skum, gel, kork og lær. Hver har sine fordeler, og materialet du velger er i stor grad basert på preferanser. Generelt fungerer imidlertid skum best for demping, støtte og trykkavlastning; gel fungerer godt for støtdemping; kork fungerer godt for støtte og lett demping; og skinn fungerer bra for demping og "følelse" (spesielt når det brukes med tynne sokker).

 

Forskjellige innleggssåler laget av forskjellige materialer

 

Vanlige grunner til å kjøpe innleggssåler


Nedenfor er noen av de viktigste årsakene til hvorfor folk kjøper innleggssåler, og anbefalinger for såletyper basert på årsaken.


Plantar fasciitt og fotbuesmerter

Når du søker lindring fra plantar fasciitt og fotbuesmerter, bør du se etter en ortotisk buestøtte med god demping. En ortotisk buestøtte i skum med enten halvstiv fotseng eller stiv fotseng fungerer best. For førstegangskjøpere anbefaler vi å prøve en halvstiv ortotisk buestøtte for en god kombinasjon av støtte, fleksibilitet og komfort. For de som har brukt ortotiske produkter før og søker mer aggressiv fotbuestøtte, anbefaler vi å velge en stiv ortotisk buestøtte. Hvis du har plass i skoene, vil et lag med skumdemping bidra til å lindre smerter ytterligere, ellers se etter lavprofilssåler for å få plass til tettere fottøy.



Overpronasjon

Pronasjon er naturlig og refererer til den naturlige innoverrullingen av foten når du tar et skritt. Overpronasjon er tilstanden når foten ruller for langt innover når man tar et skritt, noe som ofte kan føre til ustabilitet og fotsmerter. For å korrigere overpronasjon, søk enten en halvstiv eller stiv ortotisk buestøtte for å holde foten justert og støttet til enhver tid. Kombinasjonen av buestøtte og hælstøtte som du finner i en ortotisk fotbuestøtte vil naturligvis bidra til å korrigere overpronasjon. For førstegangskjøpere foreslår vi en halvstiv ortotisk buestøtte; for de som søker aggressiv fotbuestøtte, anbefaler vi en stiv ortotisk buestøtte.



Smerter av å stå

Alle som tilbringer lange perioder stående på beina, lider vanligvis av fotsmerter. For å forhindre dette, søk en polstret fotbuestøtte, som vil bidra til å holde foten skånsomt støttet gjennom dagen og avlaste trykket fra foten. Skum- og gel-innleggssåler fungerer best for å lindre smerter ved ståing i lange perioder. 



Mortons nevrom

Mortons nevrom er en brennende, prikkende eller skarp smerte som føles i forfoten og er vanligvis forårsaket av en komprimert eller irritert nerve i forfoten. Hvis du lider av Mortons Neuroma, vil du ha en innleggssåle eller innlegg med mellomfotspute for fottøyet ditt, samt ekstra forfotpolstring for å avlaste trykket på den irriterte nerven. 



Metatarsalgi og tåballsmerte

Hvis du lider av metatarsalgi eller andre forfotssmerter, bør du velge en innleggssåle som har en mellomfotspute og rikelig med toppbeleggsdemping. En polstret buestøtte pleier å være det beste alternativet her.



Hallux Rigidus, Hallux Limitus og Mortons tå

For å forhindre smerte og ubehag forårsaket av Hallux Rigidus, Hallux Limitus eller Morton's Toe, bør du velge en stiv innleggssåle for å hindre at tærne bøyer seg. Tåboksen til nesten alle sko er designet for å bøye seg mens du tar et steg, så du vil ha en innersåle som kan forhindre denne bøyningen så fullstendig som mulig.


k 

Løping, gåing og leggbetennelse

Løpere, ivrige turgåere og de som lider av leggbetennelse trenger ofte en kombinasjon av fleksibel støtte og støtdemping i innleggssålene. For dette, søk enten en polstret buestøtte eller en halvstiv ortotisk buestøtte som enten er ev full gelkonstruksjon eller har gelpolstring ved hælen og forfoten. Polstrede buestøtter og halvstive fotbuestøtter gir fleksibiliteten du ønsker med en aktiv aktivitet, og gelpolstringen vil absorbere støt for å redusere tretthet på føttene og knærne. 



Diabetes og leddgikt

De som lider av diabetes og/eller leddgikt vil trenge en innleggssåle som vil være skånsom mot føttene, hjelpe til med sirkulasjonen og minimere misbruket og sjokket som føttene naturlig lider av hver dag. 



Hælsporer og hælsmerter

Hvis du lider av hælsporer eller andre hælsmerter, vil du søke en innleggssåle med mye demping og polstring ved hælen på foten. Det finnes et bredt spekter av produkter for dette, fra full-lengde innleggssåler til 3/4-lengde innleggssåler til hælinnleggsstykker. 

 

Kvinne med vondt i hælen som opplever sterke hælsmerter

 

En oversikt over de forskjellige fotsengtypene for innersåler


Ortotiske buestøtter

Ortotiske buestøtter er innleggssåler som har en stiv eller halvstiv støtteplate eller støtteplattform som en del av designet. Ortotiske buestøtter kan også kalles "ortotiske innleggssåler", "buestøtter" eller bare "ortotika". Disse innleggssålene er designet for å sikre at foten din opprettholder en sunn, naturlig form hele dagen, uansett hvilke aktiviteter du deltar i. De gjør dette ved å fokusere på to hovedområder av foten: fotbuen og hælen. Ortotiske buestøtter er designet med en innebygd fotbuestøtte som vil bidra til å forhindre overkollaps av buen samt en hælskål for å vugge fotens hæl og begrense overdreven ankelbevegelse. Bruk av ortotiske buestøtter vil bidra til å eliminere belastningen på plantar fascia, muskelen som løper fra hæl til forfot langs bunnen av foten, som igjen vil bidra til å forhindre buesmerter og plantar fasciitt. I tillegg vil ortotiske buestøtter hjelpe til med å veilede foten din i å lage en naturlig bevegelse med hvert trinn, og forhindre overpronasjon eller supinasjon.


En halvstiv ortotisk buestøtte har en støtteplattform som er noe fleksibel. Dette er ideelt for å gi god støtte til foten uten at buestøtten føles "for stiv".


En stiv ortotisk buestøtte har en støtteplattform som er nesten helt stiv. Dette er ideelt for de som søker aggressiv fotbuestøtte og anbefales ikke for førstegangsbrukere av ortoser.


Ortotiske buestøtter krever vanligvis en liten innkjøringsperiode før du bruker dem hele tiden. Hvis du aldri har brukt en ortotisk buestøtte før, anbefaler vi at du bare bruker ortotiske buestøtter 1 til 2 timer om dagen den første uken, deretter 3-4 timer om dagen den neste uken. Det er naturlig at ortotiske buestøtter er ubehagelige til å begynne med, men brudd i innleggssålene over tid vil bidra til å minimere ubehag. Etter flere uker, hvis buestøttene fortsatt forårsaker ubehag, bør du vurdere å prøve en annen innleggssåle.

 

Bilde av ortotiske innleggssåler mot smerter i foten og hælen

 

 

Polstrede fotbuestøtter

Polstrede buestøtter er innleggssåler som har en fleksibel fotbuestøtte laget utelukkende av polstret polstring i stedet for en stiv/halvstiv støtteplattform. Polstrede buestøtter kan også kalles "bueputer". Disse innleggssålene er designet for å gi litt støtte til foten mens de primært fokuserer på å gi maksimal demping. Dette er spesielt nyttig i situasjoner der riktig støtte er ønsket, men det primære målet med innleggssålen er å gi lindring fra fottretthet. Turgåere/løpere som søker dempet støtte har en tendens til å foretrekke polstrede buestøtter fremfor ortotiske buestøtter, og folk som tilbringer hele dagen stående, men ellers ikke lider av fotproblemer, har mest nytte av polstrede buestøtter.


Polstrede buestøtter gir fortsatt støtte til føttene gjennom en innebygd fotbuestøtte, og mange har også en hælskål for stabilitet. Men i nesten alle tilfeller er støttenivået du vil motta fra en polstret buestøtte mye mindre enn for en ortotisk buestøtte. Hvis du lider av fotbuesmerter, overpronasjon eller supinasjon, anbefaler vi at du søker en ortotisk buestøtte i stedet. Hvis du lider av fottretthet eller leggbetennelse, eller hvis du har prøvd en halvstiv ortotisk buestøtte og synes det er ubehagelig, er en polstret buestøtte den riktige typen innleggssåle for deg.

 

Innersåler med demping i hælparti og forfot

 

Flate/erstatningsinnleggssåler

Flatpolstrede innleggssåler er innleggssåler som ikke har noen buestøtte i det hele tatt. De kalles også "erstattende innleggssåler." Disse innleggssålene er ikke designet for å gi noen fotstøtte, men er heller ment å fore bunnen av en sko som en erstatning for sålene i fabrikknytt fottøy.


Erstatningsinnleggssåler kommer i mange former, med noen med polstret topplakk og andre ikke. Erstatningsinnleggssåler kommer i skum, lær, ull, bomull, gel og flere materialer for å passe et bredt spekter av brukerpreferanser. Erstatningsinnleggssåler har en tendens til å være tynnere enn alle andre former for innleggssåler.


Folk som ønsker å bytte ut en utslitt skosåle eller bytte til et annet materiale for sålene sine, men som ikke ønsker noen fotstøtte, bør se på å kjøpe en ny innersåle.

 

Flate innersåler uten demping for fotsmerter

Andre typer innleggssåler


Atletisk og sportsinnersåler

Atletiske eller sportssåler er ofte mer tekniske i utformingen enn andre innleggssåler. Dette er innleggssåler konstruert for funksjonene til en spesifikk sport/aktivitet og behovene til en person som er involvert i den aktiviteten. For eksempel krever løpere vanligvis god polstring i hæl og forfot samt et fotstøttesystem for å hjelpe med hæl-til-tå-bevegelsen. Syklister krever en stiv og kompakt innleggssåle som fungerer i tettsittende fottøy. Skiløpere, snowboardere og andre vintersportsaktiviteter krever en innleggssåle som fremmer varmebevaring og som vil være behagelig i klumpete fottøy. Hockey- og skøyteløpere trenger en innleggssåle designet spesielt for å passe inn i skøytene deres.



Gel innleggssåler

Gel-innleggssåler er mest kjent for sine utmerkede støtdempende egenskaper. Mens gel har en tendens til å være tyngre enn andre innleggssålematerialer, har de som utfører kraftige aktiviteter som løping, turgåing og banesport en tendens til å foretrekke innleggssåler med gelkonstruksjon eller gelpolstring. Dette er fordi gelen vil absorbere mye av støtet fra disse aktivitetene, noe som bidrar til å redusere fottretthet og øke energitilførselen.



Varme og ull-innleggssåler

Ullinnleggssåler er elsket for sine isolasjonsegenskaper. Disse innleggssålene vil bidra til å regulere og opprettholde temperaturen på føttene dine, enten det er varmt eller kaldt. Ullinnleggssåler vil bidra til å holde føttene kjølige om sommeren, og mange golfentusiaster liker å bruke ullinnleggssåler i golfskoene. Innleggssåler i ull vil også bidra til å holde føttene varme om vinteren, og gjøre flotte tillegg til tursko og fritidssko. På samme måte er varme innleggssåler designet for å holde føttene... vel... varme. Mange ullinnleggssåler regnes også som "varme innleggssåler" til tross for at ullinnleggssåler kan brukes hele året. I tillegg inkluderer varme innleggssåler imidlertid oppvarmede innleggssåler som vil holde føttene varme i selv de kaldeste værforholdene.



Varmeformbare innleggssåler

Alle innleggssåler vil tilpasse seg foten din over tid når du bruker dem. Varmeformbare innleggssåler er imidlertid designet for å fremskynde denne prosessen. Ved å varme opp innleggssålene en kort stund i ovnen og deretter stå på innleggssålene mens de avkjøles, er du i stand til å forme innleggssålene til din unike fotform umiddelbart. Alle som ønsker en virkelig tilpasset passform så raskt som mulig bør vurdere å kjøpe en varmeformbar innersåle. 



Kraftige innersåler

Hvis du jobber innen konstruksjon eller industri, trenger du en innleggssåle som tåler de tøffe forholdene i jobben din. Kraftige innleggssåler er designet for å gjøre nettopp det.



Memory Foam innleggssåler

Memory-skum er utrolig mykt og hjelper til med å beholde formen på foten din over tid. Som sådan er det populært blant de som søker et mykt lag med demping med innleggssålene.

 
k

Barneinnleggssåler

Barneinnleggssåler er spesielt designet for å støtte et barns fot, og tilbys i en rekke ortotiske og polstrede alternativer.

 

Mange forskjellige innleggssåler og innersåler

Gratis frakt og retur

Vi tilbyr gratis frakt på ordre over 699,- kr, og gratis retur på alle bestillinger!

Åpent kjøp i 90 dager

Prøv i 90 dager, er du ikke fornøyd får du pengene tilbake.

Sikker betaling

Vi tilbyr betalinger med blant annet Vipps, Klarna, Visa og Apple Pay.

Personlig service

Dersom du har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt. Vi svarer på alt!