Gå videre til innholdet

2 års kvalitetsgaranti

🚚 Gratis frakt på ordre over 699,-

↩️ 90 Dagers åpent kjøp

📦 1 - 4 Virkedagers levering

Kontakt oss

Alt du trenger å vite om tørre øyne

Tørre øyne oppstår når det er en utilstrekkelig mengde tårer eller dårlig kvalitet på tårene til å smøre og gi næring til øynene. Dette kan føre til ubehag, irritasjon og til og med skade på overflaten av øynene. Tørre øyne er en vanlig og plagsom tilstand som rammer mennesker i alle aldre.

Å forstå årsakene til tørre øyne er avgjørende for effektiv behandling og forebygging av tilstanden. I denne omfattende guiden vil vi gi deg all informasjonen du trenger å vite om tørre øyne, inkludert anatomien og funksjonen til tårer, vanlige årsaker til tørre øyne, tørre øyne symptomer, livsstilsfaktorer som bidrar til tørrhet i øynene, diagnose og behandlingsmuligheter, og tips for å forhindre tørre øyne.

Dersom du enten opplever tørre øyne for første gang eller har jobbet med tilstanden en stund, vil denne guiden gi deg verdifull innsikt og praktiske tips for å hjelpe deg med å håndtere symptomene dine og opprettholde sunne øyne. Så, la oss gå igjennom alt du trenger å vite om tørre øyne!

 

Eldre mann som sliter med tørre øyne

 

Øyets anatomi og funksjonen av tårer


Tårer er en kompleks blanding av vann, slim, oljer og antistoffer som beskytter og gir næring til overflaten av øynene. Hver komponent spiller en avgjørende rolle for å opprettholde helsen og funksjonen til øynene. Tårer består av:

 • Vann: Hovedkomponenten i tårer er vann, som bidrar til å holde overflaten av øynene fuktig og hydrert.
 • Slim: Slim bidrar til å spre tårer jevnt over øyeoverflaten og sørger for at de fester seg til øynene i stedet for å dryppe av.
 • Oljer: Oljer, også kjent som lipider, produseres av de meibomske kjertlene i øyelokkene. Disse oljene bidrar til å forhindre at tårer fordamper for raskt og opprettholder en stabil tårefilm.
 • Antistoffer: Tårer inneholder antistoffer, som bidrar til å bekjempe infeksjoner og beskytte øynene mot skadelige bakterier og virus.

 

Tårer produseres av tårekjertlene som ligger over det ytre hjørnet av hvert øye. Disse kjertlene produserer hele tiden tårer, som deretter spres over overflaten av øynene hver gang du blunker. Overflødige tårer renner inn i små kanaler i øyekrokene og inn i nesen gjennom tårekanalene.


Å forstå sammensetningen og funksjonen til tårer er avgjørende for å forstå årsakene til tørre øyne. Når det er en ubalanse i komponentene i tårer eller en forstyrrelse i tåreproduksjon eller drenering, kan det føre til tørre øyne. I neste avsnitt vil vi diskutere de vanlige symptomene til tørre øyne mer detaljert.

 

Nærbilde av en tåre

 

Tørre øyne symptomer


Tørre øyne kan forårsake en rekke ubehagelige symptomer. Noen tørre øyne symptomer er blant annet:

 • Kløe eller en brennende følelse i øynene: Dette kan være et av de tidligste tegnene på tørre øyne og kan være ledsaget av en følelse av at noe er i øyet.
 • Rødhet og irritasjon: Hvis du har tørre øyne, kan øynene dine virke røde og blodskutte. Du kan også oppleve en følelse av generell øyeirritasjon eller ubehag.
 • Tørkesyn: Tørre øyne kan føre til at synet ditt blir uklart, spesielt når du leser eller gjør aktiviteter som krever visuell konsentrasjon.
 • Lysfølsomhet: Personer med tørre øyne kan være mer følsomme for sterkt lys eller gjenskinn.
 • Øyetretthet: Tørre øyne kan føre til tretthet i øynene, noe som kan føre til problemer med fokus og konsentrasjon.

 

Kvinne som klør seg i øynene på grunn av irritasjon og tørrhet i øynene

 

Vanlige årsaker til tørre øyne


Tørre øyne kan være forårsaket av en rekke faktorer, både interne og eksterne. Å forstå disse faktorene kan hjelpe deg med å identifisere den underliggende årsaken til dine tørre øyne og ta skritt for å håndtere symptomene dine.

 • Miljøfaktorer: Eksponering for klimaanlegg, vind, røyk og andre stoffer i miljøet ditt kan føre til at øynene tørker ut og blir irriterte.
 • Aldring: Når vi blir eldre, avtar produksjonen av tårer, noe som fører til økt risiko for tørre øyne.
 • Medisinske tilstander: Visse medisinske tilstander, som autoimmune lidelser, diabetes og hormonelle endringer i overgangsalderen, kan påvirke tåreproduksjonen og forårsake tørre øyne.
 • Medisiner: Allergimedisiner, antidepressiva og en rekke andre medisiner kan redusere tåreproduksjonen og forårsake tørre øyne som en bivirkning.
 • Bruk av kontaktlinser: Bruk av kontaktlinser kan forårsake tørre øyne ved å redusere mengden oksygen som når overflaten av øynene og forstyrre tårefilmstabiliteten.
 • Øyekirurgi: Øyeoperasjoner som LASIK og kataraktkirurgi kan midlertidig forstyrre tåreproduksjonen og forårsake tørre øyne.
 • Andre: Andre faktorer som kan bidra til tørre øyne inkluderer forlenget skjermtid, dehydrering og vitamin A-mangel.


Å identifisere den underliggende årsaken til dine tørre øyne er avgjørende for effektiv behandling og forebygging av tilstanden. I neste avsnitt vil vi diskutere livsstilsfaktorer som bidrar til tørre øyne og hva du kan gjøre for å forebygge og håndtere symptomene dine.

 

Eldre kvinne som klør seg i øynene

 

Livsstilsfaktorer som bidrar til tørre øyne


I tillegg til miljømessige og medisinske faktorer kan visse livsstilsfaktorer bidra til tørre øyne. Ved å gjøre noen enkle livsstilsendringer kan du bidra til å redusere risikoen for tørre øyne og forbedre din generelle øyehelse.

 • Dårlig ernæring: Å spise et balansert kosthold rikt på omega-3-fettsyrer, vitamin A og andre essensielle næringsstoffer kan bidra til å støtte sunn tåreproduksjon og redusere risikoen for tørre øyne.
 • Utilstrekkelig hydrering: Dehydrering kan forårsake tørre øyne ved å redusere mengden av fuktighet i kroppen og redusere tåreproduksjonen. Å drikke mye vann og unngå overdreven koffein- og alkoholforbruk kan bidra til å holde deg ordentlig hydrert.
 • Røyking og alkoholforbruk: Røyking og overdreven alkoholforbruk kan forårsake tørre øyne ved å redusere blodtilførselen til øynene og redusere tåreproduksjonen. Å slutte å røyke og redusere alkoholinntaket kan bidra til å forbedre øyehelsen.
 • Øyebelastning fra langvarig skjermbruk: Langvarig bruk av datamaskin kan føre til belastning på øynene og tørre øyne.
 • Dårlig søvnkvalitet: Mangel på søvn eller dårlig søvnkvalitet kan også forårsake tørre øyne ved å redusere tåreproduksjonen.

 

Ung kvinne med slitne øyne på kvelden som bruker pc

 

Diagnose og behandling av tørre øyne


Hvis du opplever symptomer på tørre øyne, er det viktig å søke profesjonell diagnose fra en øyelege. Tørre øyne kan være forårsaket av en rekke faktorer, og en øyelege kan hjelpe med å identifisere den underliggende årsaken til symptomene dine og anbefale passende behandlingsalternativer.


Diagnose av tørre øyne


Under øyeundersøkelsen kan øyelegen din utføre flere tester for å diagnostisere tørre øyne:

 • Schirmers test: Denne testen måler mengden tårer som produseres av øynene over en bestemt periode.
 • Tårebruddstid: Denne testen måler hvor lang tid det tar før tårene dine fordamper fra overflaten av øynene dine.
 • Fluorescein- og rosebengalfarging: Disse testene bruker spesielle fargestoffer for å fremheve områder med skade på øyets overflate.

 

Øyelege som tester pasient for tørre øyne


Behandling av tørre øyne


Behandlingsalternativer for tørre øyne varierer avhengig av den underliggende årsaken og alvorlighetsgraden av symptomene dine. I milde tilfeller kan reseptfrie øyedråper, også kjent som kunstige tårer, være tilstrekkelig for å lindre symptomene. I mer alvorlige tilfeller kan øyelegen anbefale reseptbelagte medisiner, for eksempel anti-inflammatoriske øyedråper eller ciklosporin øyedråper.

Et annet populært behandlingsalternativ for tørre øyne er fuktig varm kompress. Dette blir ofte anbefalt av optikere som et naturlig alternativ for medisiner og kan være en supermetode mot tørre øyne. Varmen og fuktigheten fra kompressen bidrar til å åpne de meibomske kjertlene for å forbedre oljekjertelfunksjonen, øke oljestrømmen inn i øynene, stabilisere tårefilmen og bremse tårefordampningen. Denne prosessen kan være svært effektiv for å redusere tørre øyne.

Du kan utføre en fuktig varm kompress enkelt ved å legge en varm klut over øynene (mens de er lukket) og holde et forsiktig trykk. Et alternativ er å bruke en spesiell øyemaske mot tørre øyne.

Det er også viktig å håndtere eventuelle underliggende medisinske tilstander som kan bidra til dine tørre øyne, for eksempel autoimmune lidelser eller hormonelle ubalanser.

 

Eldre kvinne som tar i bruk en fuktig varm kompress

 

Forebygging av tørre øyne


Tørre øyne kan være en kronisk tilstand, med er det steg du kan ta for å forhindre eller redusere alvorlighetsgraden av symptomene. Å gjøre visse miljøendringer og livsstilsendringer kan utgjøre en betydelig forskjell i håndteringen av tørre øyne.

 • Juster miljøet: Unngå miljøer med overdreven luftkondisjonering eller oppvarming. Bruk en luftfukter hjemme eller på kontoret for å tilføre fuktighet til luften. Hvis du er utendørs, bruk solbriller for å beskytte øynene mot vind og støv.
 • Hold deg hydrert: Drikk rikelig med vann gjennom dagen for å holde kroppen og øynene dine skikkelig hydrert.
 • Ta pauser fra skjermtid: Hvis du jobber foran en datamaskin i lengre perioder, ta jevnlige pauser for å hvile øynene. Bruk 20-20-20-regelen: ta en 20-sekunders pause hvert 20. minutt og se på noe 20 fot (6 meter) unna.
 • Ernæring: Et godt balansert kosthold, rikt på omega-3-fettsyrer og vitamin A, kan bidra til å fremme sunne tårer og generell øyehelse.
 • Slutt å røyke: Røyking kan irritere øynene og gjøre symptomene på tørre øyne verre. Å slutte å røyke kan forbedre din generelle øyehelse.
 • Regelmessige øyeundersøkelser: Regelmessige øyeundersøkelser er avgjørende for å identifisere eventuelle underliggende medisinske tilstander som kan bidra til tørre øyne. Øyelegen din kan også anbefale forebyggende tiltak og behandlinger for å redusere symptomene.


Dersom du ønsker å lære mer om livsstilsendringer for å forebygge og lindre tørre øyne kan du lese vår detaljerte artikkel: “5 livsstilsendringer for å forebygge og håndtere tørre øyne”.

 

Kvinne som drikker vann fra et glass

 

Konklusjon


Tørre øyne være en frustrerende og ubehagelig tilstand, men ved å forstå årsakene og ta forebyggende tiltak kan du håndtere og redusere alvorlighetsgraden av symptomene. Vi har i denne omfattende guiden dekket anatomien og funksjonen til tårer, vanlige årsaker til tørre øyne, tørre øyne symptomer, livsstilsfaktorer som bidrar til tørre øyne, diagnose og behandlingsmuligheter, og forebyggende tiltak.

Det er viktig å huske at dersom du opplever symptomer på tørre øyne, er det avgjørende å søke profesjonell diagnose og få riktig behandling. Øyelegen din kan anbefale en behandlingsplan som fungerer best for dine individuelle behov og underliggende forhold, og det er alltid lettere å få hjelp enn å gjøre alt selv.

Ved å ta skritt for å forhindre tørre øyne og søke profesjonell hjelp når det er nødvendig, kan du opprettholde god øyehelse og nyte et klart, komfortabelt syn.

Dersom du ønsker kan du også sjekke ut vår helt nye AI Helseassistent. Forklar din situasjon med tørre øyne og få svar med nyttige tips!

Vi ønsker deg lykke til på veien mot bedre øyehelse!

 

Nærbilde av sunne og fine øyne

Gratis frakt og retur

Vi tilbyr gratis frakt på ordre over 699,- kr, og gratis retur på alle bestillinger!

Åpent kjøp i 90 dager

Prøv i 90 dager, er du ikke fornøyd får du pengene tilbake.

Sikker betaling

Vi tilbyr betalinger med blant annet Vipps, Klarna, Visa og Apple Pay.

Personlig service

Dersom du har noen spørsmål, er det bare å ta kontakt. Vi svarer på alt!